– De allra flesta önskar bara att få leva ett normalt liv, säger Jenny Ribacka, psykolog och behandlingsansvarig på anstalten i Kristianstad.
På Kriminalvårdens anstalt i Kristianstad sitter 130 intagna, alla dömda för olika typer av sexualbrott.
– Det kan handla om våldtäkt, sexbrott mot barn eller barnpornografibrott, säger Basman Alyas, kriminalvårdsinspektör och chef för behandlingsprogrammen på anstalten i Kristianstad.
Jobbar med problem i relationer
Seif kallas det behandlingsprogram som riktar sig till personer dömda för olika sexbrott. Behandlingen bedrivs individuellt och i grupp under sex månader.
– De problem vi arbetar med handlar ofta om relationer och där är gruppsamtal bra för där bygger vi relationer hela tiden, säger Jenny Ribacka.
Drygt hälften fullföljde programmen
På anstalten finns möjlighet att gå flera olika behandlingsprogram för att minska återfallen i brott på andra sidan strafftiden. Under förra året fullföljde 58 procent av de intagna något av programmen, en siffra man är nöjd med.
Motsvarande siffra nationellt är 27 procent.
– Målet är att alla ska genomgå en behandling, men ibland är strafftiden för kort för att det ska vara möjligt. Bristande språkkunskaper eller olika diagnoser kan också göra att det inte är möjligt att fullfölja behandlingen, säger Basman Alyas.
Svårforskat område
Det finns ingen svensk forskning som visar hur mycket återfallsrisken i sexbrott minskar efter behandlingen.
Området är svårforskat av flera skäl, framför allt för att det är relativt få individer att forska på. Mellan två och tre procent har dömts för sexualbrott flera gånger. Återfallen i sexualbrott är lägre jämfört med annan kriminalitet, enligt Kriminalvården.
– I antalet personer är det ett ganska litet underlag att dra några slutsatser kring. Sen finns det så klart ett mörkertal att ta hänsyn till, men även med mörkertalet är återfallen i sexualbrott få, säger Jenny Ribacka.
Hjälplinje
Den som vill ha hjälp att behandla oönskad sexualitet kan vända sig till den nationella hjälplinjen Preventell: 020-667788, info@preventell.se
Källa: Karolinska institutet