En kran lyfter en skulptur av en sfinx över byggnaden av Universitetshuset i Lund, medan arbetare på byggnadsställningar väntar in att den ska landa. I bakgrunden syns en annan historisk byggnad och en klar blå himmel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när den två och ett halvt ton tunga sfinxen lyfts på plats i klippet. Foto: SVT

Här flyger sfinxen upp på universitetshusets tak i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Tre år utan sfinxer på universitetshuset i Lundagård har kommit till ett slut. Under onsdagen lyftes den första av fyra helt nya sfinxer på plats.

Någon form av sfinxer har funnits på husets tak sedan det invigdes 1882 men de har fått bytas ut i omgångar. De senaste att plockas ner hängde med från 1993 fram till 2021 då de konstaterades vara i för dåligt skick.

Nu har den första av fyra nya kommit på plats och inom en vecka ska samtliga fyra sfinxer åter blicka ut över studenterna i Lundagård.

– Det känns helt fantastiskt, den här dagen har vi väntat på allihopa, säger Louise Betsholtz som varit projektledare hos företaget Stucco Maestro som återskapat sfinxerna för att påminna så mycket som möjligt om originalen från 1800-talet.

Se film från luften när sfinxen lyfts upp på taket i klippet högst upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.