Radio AF i Lund fyller 40 år – ”Det har en själ i sig”

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 november 1982 gjorde Lunds studentradio sin första sändning. 40 år senare har mycket förändrats men studenternas entusiasm inför att kasta sig ut i etern finns kvar.

– Samhället vi lever i i dag är väldigt visuellt fokuserat – men radio har en charm, det har en själ i sig, säger redaktionschefen Daniel Solvold.

Stationen har gått igenom många förändringar sedan början av åttiotalet; namnbyten, interna stridigheter och 2014 slutade man sända på FM-bandet då det var för dyrt. Nu mer finns stationen att tillgå via webbsändningar och i poddformat.

– Radio AF började som ett sätt att bryta radiomonopolet, det var ganska rebelliskt från första början. Sen skulle jag säga att vi skärpt oss en del på senaste tiden – det har blivit lite mer städat men med det sagt så har vi fortfarande kul.

Framgångsrik plantskola

När studenterna engagerar sig i radion får de först gå en grundutbildning där de lär sig tekniken och testa på att sända innan de sedan kan få ett eget program.

Det är ett koncept som visat sig fungera bra som plantskola för framtida mediepersonligheter. Bland alumnerna räknas bland andra komikern Jesper Rönndahl, Kakan Hermansson, DN-journalisten Björn Af Kleen och Sydsvenskans tidigare kulturchef Rakel Chukri.

– Det är en bra brygga mellan det studentlivet och det professionella livet, säger Daniel Solvold.

Frida Bergström och Wilma Pihl har ett eget program som kallas ”Bitterfnitter”, där de pratar om saker de stör sig på. De har olika ingång till radion som en potentiell språngbräda för en framtida mediekarriär.

– Det är inte därför jag är här, säger Frida Bergström.

– Jag skulle säga att det är en dragningskraft för mig, säger Wilma Pihl.

Följ med in i förberedelserna för livesändingen av ”Bitterfnitter” i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.