En person klädd i en svart jacka gestikulerar eller pratar vid vattenbrynet, omgiven av en naturlig miljö med grön vegetation och en stilla vattenyta i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur låter det när AI och en sjö möts? Foto: Hans Larsson/SVT

Här kan du fråga Vombsjön om hur den mår – och få svar

Uppdaterad
Publicerad

Att ha en konversation med en sjö låter kanske näst intill orimligt. Men det blir snart möjligt vid Vombsjön. Med hjälp av en AI-robot kan besökare ställa frågor om hur sjön mår – och få svar.

Det är två av de lite mer oväntade greppen i en ny satsning på att öka förståelsen för Vombsjön, Skånes stora dricksvattentäkt.

Mest udda är kanske planerna på en talande AI-robot vid sjöns badplats.

– Där kan man prata direkt med sjön och ställa frågor, typ ”Hej Vombsjön, hur mår du?”, förklarar Therese Parodi.

Projektet i Vombsjön är i starten

Hon är samordnare för Kävlingeåns vattenråd som driver projektet, Fokus Vombsjön, tillsammans med Sydvatten.

Utvecklingsarbetet är i sin linda men en första prototyp av AI-roboten är i färd med att läsa in allehanda rapporter och mätdata kring sjön.

Se videon ovan och hör AI-rösten berätta om tillståndet i sjön.

Gäddor på väg till lekplatsen

Ett annat dragplåster är en automatiserad fiskräknare vid en av sjöns tre nyanlagda våtmarker.

Våtmarkerna ska förhoppningsvis bli lekplatser för sjöns gäddor och via fiskräknarens kamera kan man följa deras simtur upp i Torpsbäcken mot de stundande kärleksfröjderna.

Fler gäddor, färre alger

– Det lär vara ett mäktigt skådespel att se vattnen ”bubbla” av lekande gäddor nån gång i mars-april. Och det går även att följa online via vattenrådets hemsida, berättar Therese.

Omsorgen om gäddornas väl och ve hänger samman med deras betydelse för sjöns näringsbalans.

– Med fler gäddor som leker och förökar sig får vi mindre algblomning och bättre vattenkvalitet i Vombsjön, summerar Therese Parodi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.