Bild på skånsk skog och mätband  runt en granstam

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskare mäter diameter på träd och därefter ska AI använda satellitbilder och denna information för att få mycket mer detaljerade kartor om den sydsvenska skogen. Foto: Bernard Mikulic

Här kartläggs skogen i Sydsverige med hjälp av AI

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Lunds universitet håller nu på att samla in data i den skånska skogen för att inom några år få mycket mer detaljerade kartor om vilka trädsorter som skogen består av. Förhoppningen är att detta bidrar till att bättre beslut tas vad gäller klimat och biologisk mångfald.

De tre forskarna är i Fulltofta skog norr om Hörby. Här kontrollerar de vilka träd som finns på platsen, ljusinsläpp och trädens diameter.

– Det är viktigt att veta exakt vilka träd som finns i skogen för vi får bättre förståelse för hur skogen fungerar som ett ekosystem, säger Hakim Abdi, forskare i miljövetenskap vid Lunds universitet.

AI ska ge mer exakta kartor

Knappt 70 procent av Sveriges yta är skog och med hjälp av satellitfoto, drönarbilder och forskarnas data från marken så ska AI användas för att få mycket mer detaljerade kartor av exakt vilka träd den sydsvenska skogen består av. Målet är att skapa en modell som ger bättre övervakning av skogen.

– Det blir användbart för skogsägare och forskare för att studera hur ekosystemen förändras. Om det till exempel blir torka eller en skogsbrand så är det bra att veta vilka trädsorter som påverkades. Det handlar om att skaffa information så att vi kan förvalta skogen på ett mycket bättre sätt, säger Hakim Abdi.

Kartorna kommer att finnas tillgängliga för gratis användning när de är klara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.