Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från flottan man ta prover på havsbotten och mäta längden från havsbotten till berggrunden. Carola Joelsson på VA-Syd berättar varför i videon. Foto: Linda Ekström

Här ska sydvästra Skånes framtida avloppsvatten pumpas ut

Uppdaterad
Publicerad

Avloppsledningarna från Sjölundas avloppsreningsverk ut till havet ska fördubblas i längd. Nu provborrar VA Syd i Öresunds havsbotten för att kolla läget inför utbygget.

– Det värsta vi kan hitta är ju om det finns väldigt mycket föroreningar, säger Carola Joelsson, avdelningschef på VA Syd.

Fram tills den första augusti kommer VA Syd att borra i Öresund. De ska ta prover på havsbotten, inför en uppdatering av den nuvarande avloppsledningen ut mot havet. Den går två kilometer ut och ska förlängas två kilometer till. Syftet är att det renade avloppsvattnet inte ska flyta till Lomma.

– Så vi vill ha ut det så långt som möjligt där vi har ett helt annat flöde i vattnet och där vi har strömmar, säger Carola Joelsson, avdelningschef för regionala avloppsreningssystemet Maxima på VA Syd.

Provtagningen kommer att ske från en flotte, utrustad med en borr. Dessutom ska de mäta längden från havsbotten till berggrunden.

Skyddsrör som skyddar djuren

Borrningen kommer att ske med skyddsrör för att minska grumligheten. VA Syd bedömer att provtagningarna inte kommer påverka det marina djurlivet.

– Det här är ett väldigt litet arbete, säger Carola Joelsson.

En av Skånes dyraste projekt

Detta är en del av projektet Maxima som ska kvalitetssäkra avloppssystemen. 17,5 miljarder kronor, så mycket krävs det. Befolkningstillväxt, hårdare miljökrav och klimatförändringar gör så att dagens avloppsverk inte räcker till.

Projektet innebär att Sjölundas avloppsreningsverk ska renoveras och byggas ut. Dessutom ska man rena avloppsvatten från sydvästra Skåne, såsom Svedala och Lund. Då behövs bland annat en tunnel på två meter i diameter mellan Lund och Malmö.

– Projektet består av en stor pumpstation, tunnlar, ett stort reningsverk och utloppsledningar, säger Carola Joelsson.

Skit i tunnlarna

Till skillnad från dagens avloppstunnlar kommer de nya klara översvämningar bättre.

– Det gör att vi inte kommer släppa ut orenat avloppsvatten som vi gör idag, säger Carola Joelsson.

De planerar att börja bygga år 2027 och det ska pågå fram tills 2035.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.