Det handlar om uppemot hundra ton godis som miljöinspektörerna i Malmö gett säljförbud. Godis som varit för gammalt, ibland flera år efter bäst-föredatumet. Men även godis som varit rena förfalskningar.
– Vi misstänker att det är gammalt godis som man har packat om för att sälja till företrädesvis den danska marknaden, säger Arvid Nordland, enhetschef på miljöförvaltningen i Malmö.
Det falska godiset har hittats hos flera grossister i Malmö.
– Det handlar om anmärkningsvärt stora mängder. Vi har skickat vidare ett par av de här ärendena till polisen, säger Arvid Nordland.
Anses vara en del av den organiserade brottsligheten
Det första fallet stötte inspektörerna på för drygt två år sedan, efter att den danska livsmedelskontrollen kontaktade kommunen. De hade upptäckt falskt godis i danska butiker – godis som kunde kopplas till svenska grossister.
Då hade inspektörerna inte stött på några liknande fall tidigare. Nu är jakten på det falska godiset en del av Malmö stads arbete mot organiserad brottslighet.
I en rapport från förra året framkommer det att förvaltningen också hittade oregistrerade lager i staden där det fanns falskt godis. Det framkommer också att handeln med gammalt och falskt godis, ”och den övriga svarta marknaden med godis omfattar stora belopp och säljs oftast till Danmark”.
Omfattande handel med danska kunder
Anledningen till att stora delar av den svarta handeln med godis går till danska kunder är den danska sockerskatten.
– I Danmark har man 25 procent moms på godis, plus att de har en sockerskatt. Det gör det lönsamt att fuska med godis där, säger Torbjörn Larsson, expert på gränsöverskridande handel på Skatteverket.
Vill att Sverige blir bättre på kontroll av livsmedelsfusk
Hittills handlar det alltså om uppemot hundra ton godis – bara i Malmö. Men Arvid Nordland menar att Sverige generellt är illa förberett på den här typen av fusk.
– Vi ser så klart att detta är något som måste fortsätta prioriteras. Tyvärr finns det inte en riktig organisation för att kunna hantera sådant här i Sverige. Vi jämför oss mycket med danskarna, och vi märker att de är betydligt mer förberedda och organiserade för att kunna hantera den här typen av komplexa frågor, säger Arvid Nordland.