Vargspårningen är en del av länsstyrelsens stora rovdjursinventering av varg, lodjur och kungsörn i Skåne. Sedan snön smält bort och det inte längre går att spåra vilt i snön använder länsstyrelsen viltkameror som sitter uppsatta i terrängen.
Vargparet på Linderödsåsen fångades på film på kvällen den 25 februari mitt i reviret.
Genom DNA-analys av vargarnas spillning har man konstaterat att tiken ursprungligen kommer från Östergötland och hanen från Västmanland.
– Just de här två vargarna är det viktigt att följa om de kommer att få valpar eller inte, säger länsstyrelsens naturvårdshandläggare David Börjesson till SVT Nyheter Skåne.
Paret stannar troligen i Skåne
Tror ni att de kommer att stanna på Linderödsåsen?
– När vi ser att de båda individerna revirmarkerar regelbundet tyder det på att de kommer att stanna.
Hur gör de när de revirmarkerar?
– De gör precis som hundar. De lyfter på benet, både tiken och hanen. De kissar och krafsar, säger David Börjesson.
Det är ännu oklart hur stort vargparets revir på Linderödsåsen är. Det är svårt att överblicka revirets utbredning utan spårsnö. Länsstyrelsen får förlita sig på viltkameror och vargspillning i området.
En ensam vandringsvarg
Det kan även finnas ytterligare en varg i Skåne, en så kallad vandringsvarg. Även den kommer från samma revir i Östergötland som tiken på Linderödsåsen.
– Det är en hanvarg som blivit utstött ur sin flock, vilket de blir när de blir könsmogna. Då vandrar de långt och söker en partner och ett nytt revir, säger David Börjesson, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen i Skåne.
Vandringsvargar kan förflytta sig så långt som upp till åtta mil på ett dygn. De går gärna längs vägar och möter ofta både människor och djur. Vargar i ett revir håller sig mest i terrängen och blir därför ofta inte lika synliga.