I den årliga Nils Holgersson-rapporten sammanställer Riksbyggen, Bostadsrätterna, Sveriges Allmännytta, HSB:s Riksförbund och Hyresgästföreningen kostnaderna för nyttigheter som värme, varmvatten, avlopp, renhållning och den som varit på allas läppar det senaste året: el.
När det kommer till elen gör rapporten en sammanvägning av elhandel, elnät och skatter från den 1 juli 2021 till den 30 juni 2022. När detta sedan rangordnas i en tabell är det de åtta kommuner i elprisområde 4 där Kraftringen äger elnätet som hamnar i topp.
Dubbelt så dyrt som Umeå
I Lund, Lomma, Höör, Eslöv, Hörby, Klippan, Åstorp och Torsås har man i snitt betalat nästan dubbelt så mycket för elen som i Umeå.
I rapporten används en exempellägenhet på 67 kvadratmeter där priset för de hushåll med Kraftringen som elnätsleverantör blir 944 kr/månad jämfört med Umeåbornas 490 kr/månad.
Så här säger Kraftringen och ägarna om att deras kunder har dyrast el:
Här har elen varit billigast och dyrast 2022
Priserna är ett snittpris baserat på elhandel, elnät och skatt från den 1 juli 2021 till den 30 juni 2022. Lägenheten är en exempellägenhet på 67 kvadratmeter.
Skillnaderna beror till största del på vilket elprisområde kommunen tillhör och det som gör skillnaden inom elprisområdet är elnätsavgifterna där Kraftringen Nät Ab har dyrast elnätsavgift i elprisområde 4.
Dyrast:
1. Lund, Lomma, Höör, Eslöv, Hörby, Klippan, Åstorp och Torsås (Kraftringen Nät Ab): 944 kr/lgh o mån
2. Karlskrona (Affärsverken Elnät i Karlskrona Ab): 933 kr/lgh o mån
3. Hylte, Gnosjö. Högsby, Mönsterås, Mörbylånga. Lessebo, Markaryd, Tingsryd, Uppvidinge, Älmhult, Burlöv, Hässleholm, Malmö, Osby, Perstorp, Svalöv. Svedala, Tomelilla, Vellinge, Örkelljunga och Östra Göinge (E.ON Energidistribution Ab): 923 kr/lgh o mån
Billigast:
1. Umeå (Umeå Energi Elnät Ab): 490 kr/lgh o mån
2. Luleå (Luleå Energi Elnät Ab): 497 kr/lgh o mån
3. Örnskldsvik (Övik Energi Elnät Ab): 521 kr/lgh o mån
Källa: Nils Holgersson-rapporten 2022
Nils Holgersson-rapporten
I den årliga Nils Holgersson rapporten har Riksbyggen, Bostadsrätterna, Sveriges Allmännytta, HSB:s Riksförbund och Hyresgästföreningen gått samman för att sammanställa kostnaderna för nyttigheter i Sveriges samtliga kommuner.
Värme, varmvatten, vatten och avlopp, el och renhållning sammanställs varje år och rapporten ligger bland annat till grund inför hyresförhandlingar.
Källa: Nils Holgersson-rapporten