Kraftringen försvarar höga nätavgifter: ”Ökat vår investeringstakt”

Uppdaterad
Publicerad

Att Kraftringens kunder i snitt betalar mest för el i hela Sverige oroar vare sig företaget eller största ägaren, Lunds kommun, särskilt mycket. De menar att de andra energiföretagen kommer att behöva höja ännu mer inom en snar framtid.

Kraftringen äger och underhåller elnätet i åtta kommuner i Skåne och Småland och har enligt den senaste Nils Holgersson-rapporten, där avgifter för nyttigheter i Sveriges samtliga kommuner kartläggs, den högsta elnätsavgiften i det dyraste elområdet under 2022.

– Generellt har vi en stabil och långsiktig prissättning. Under de senaste åren har vi ökat vår investeringstakt och framöver kommer vi att öka den ännu mer, säger bolagets ekonomidirektör Micke Andersson som en förklaring till den höga nätavgiften.

Elpriserna i Skåne

Lunds kommun äger cirka 80% av Kraftringen. Kommunens ledning har beslutat att minska vinstuttaget ur bolaget i år men tror att man med de investeringar som gjorts är väl rustade för framtiden i jämförelse med andra platser.

– Kraftringen var lite tidigt ute med investeringarna nu kommer andra företag behöva göra dem och då kommer vi att se hur deras avgifter ökar, säger Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande i Lund.

Stad och land

Kraftringens ägande av elnät är fördelat till hälften i tätort och till hälften i landsbygd. Landsbygdsnäten som i småländska Torsås är det som drar upp priserna men enligt lagen kan bolaget inte ha skilda priser inom sina elnätsområden.

– Hade Kraftringen sålt av de dyrare delarna så hade det blivit billligare här men det hade inte blivit billigare på helheten utan det hade ökat kostnaderna på andra ställen, säger Anders Almgren.

Dyrt även för bolaget

Enligt Kraftringen själva täljer de inte heller guld när elnätsavgifterna är dyra. De har själva en relativt blygsam energiproduktion och köper el på den öppna marknaden för att bland annat producera fjärrvärme till sina kunder.

– Det är snarare så att vi påverkas negativt av de höga elpriserna, säger Micke Andersson.

Se vad Lundaborna tycker om att de betalar mest för el i hela Sverige:

Här har elen varit billigast och dyrast 2022

Priserna är ett snittpris baserat på elhandel, elnät och skatt från den 1 juli 2021 till den 30 juni 2022. Lägenheten är en exempellägenhet på 67 kvadratmeter.

Skillnaderna beror till största del på vilket elprisområde kommunen tillhör och det som gör skillnaden inom elprisområdet är elnätsavgifterna där Kraftringen Nät Ab har dyrast elnätsavgift i elprisområde 4.

Dyrast:

1. Lund, Lomma, Höör, Eslöv, Hörby, Klippan, Åstorp och Torsås (Kraftringen Nät Ab): 944 kr/lgh o mån

2. Karlskrona (Affärsverken Elnät i Karlskrona Ab): 933 kr/lgh o mån

3. Hylte, Gnosjö. Högsby, Mönsterås, Mörbylånga. Lessebo, Markaryd, Tingsryd, Uppvidinge, Älmhult, Burlöv, Hässleholm, Malmö, Osby, Perstorp, Svalöv. Svedala, Tomelilla, Vellinge, Örkelljunga och Östra Göinge (E.ON Energidistribution Ab): 923 kr/lgh o mån

Billigast:

1. Umeå (Umeå Energi Elnät Ab): 490 kr/lgh o mån

2. Luleå (Luleå Energi Elnät Ab): 497 kr/lgh o mån

3. Örnskldsvik (Övik Energi Elnät Ab): 521 kr/lgh o mån

Källa: Nils Holgersson-rapporten 2022

Nils Holgersson-rapporten

I den årliga Nils Holgersson rapporten har Riksbyggen, Bostadsrätterna, Sveriges Allmännytta, HSB:s Riksförbund och Hyresgästföreningen gått samman för att sammanställa kostnaderna för nyttigheter i Sveriges samtliga kommuner.

Värme, varmvatten, vatten och avlopp, el och renhållning sammanställs varje år och rapporten ligger bland annat till grund inför hyresförhandlingar.

Källa: Nils Holgersson-rapporten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elpriserna i Skåne

Mer i ämnet