Under 2014 började förfrågningar skickas ut till patienter som var mitt uppe i olika cancerbehandlingar. Ville de medverka i en rehabiliteringstudie genom att gå på gym ett par gånger i veckan? Sammanlagt har 600 cancersjuka patienter från Uppsala, Linköping och Malmö/Lund deltagit i studien som tydligt pekar mot att tuff träning ofta är mycket bra för denna grupp.
TV: Här är hela SVT Nyheter Skånes inslag
– Tidigare har varit osäkra på om cancerpatienter under behandling kan träna så hårt, säger Katarina Sjövall, projektledare för den skånska delen av studien som finansieras med pengar från Cancerfonden. Men att döma av de analyser vi gjort hittills kan patienterna rekommenderas att träna högintensivt.
En av testgrupperna möts på ett gym i Lund två gånger i veckan. Deltagarna har alltid mycket att prata om, berättar Jeanette Nilsson som just påbörjat en strålbehandling mot sin bröstcancer.
– Vi befinner oss ju alla i samma situation, vi har alla opererats, gått igenom cellgiftsbehandlingar och strålning. Det är en sorts frizon här som känns väldigt bra.
Ogillade gym
Innan hon blev sjuk tyckte hon däremot inte alls om miljön inne på ett gym. Att gå dit och träna var aldrig aktuellt.
– Så nu har jag besegrat mig själv genom att delta i studien. Mitt i det här jäkliga med att få cancer har jag också fått chansen att förbättra min egen livsstil.
Men det har hänt att hon uteblivit från gymmet när biverkningarna efter cellgifterna blivit för svåra. De flesta cancerpatienter drabbas av extrem trötthet, så kallad fatigue, och därför tittar forskarna också på om träning kan bidra till att minska tröttheten. Lotta Pistora, en av fysioterapeuterna som tränar gruppen i Lund, är övertygad om att kraftfull träning faktiskt ger mer ork.
– Många kan vara väldigt trötta när de kommer hit. Men sen stöttar vi dem och ofta märker man under tiden de tränar att de blir piggare. Och sen när de går hem säger de: ”Nu blir det en bra kväll”
Peppar patienterna
Hennes kollega, fysioterapeuten Jessika Eriksson, berättar att hon ibland ringer upp patienter och peppar dem att komma till gymlokalen.
– Ibland räcker det med att pusha lite grann och uppmana dem att komma hit och bara göra så mycket de orkar. Och sen när de väl är här genomför de oftast alla momenten i passet.
Lotta Pistora hoppas av studien på lite längre sikt leder till att alla cancerpatienter erbjuds träning.
– Det är viktigt att tillhöra en grupp som gör ”normala” saker när man är sjuk. Många är ju sjukskrivna under behandlingen och här är det trevligt och roligt att träffa de andra.
”Ger så mycket”
Jeanette Nilsson är dock övertygad om att hon kommer att fortsätta att träna på gym även efter avslutad strålbehandling.
– Det är jobbigt att ta sig hit, men när jag väl är här ger det så mycket så att det är värt det .
Studien avslutas i vår.