Redan kravlar sig vårsådden upp ur Österlens jord, små skira blad från löken nere i marken. Frågan är bara hur många år till.
Ett efter ett stoppas de växtskyddsmedel som branschen säger sig behöva. Nyligen, när årets sådd redan var i marken här utanför Ystad, meddelade till exempel Kemikaliensinspektion att man inte längre ger dispens för det flitigt använda medlet Stomp.
– Vi klarar nog årets skörd ändå, men på sikt ser det väldigt dystert ut. Nästa år försvinner Fenix, ett ännu viktigare medel för oss, säger Torsten Larsson på Stockholmsgården i Löderup, där en femtedel av all svensk lök paketeras.
Årliga dispenser
I princip all svensk lök växer i Skåne samt på Öland och nu står odlarna inför den svåra uppgiften att lobba för fortsatt användning av kontroversiella ogräsmedel.
– Syftet med lagstiftningen är ju att få ut medel på marknaden som är bättre ur både hälso- och miljösynpunkt. I längden går det inte att bygga en verksamhet på årliga dispenser av otillåtna medel, förklarar Agneta Westerberg på Kemikalieinspektion.
Men alternativet är, menar odlarna, importerad lök – och en lång rad andra grönsaker – från EU-länder med långt generösare kemikalieregler än de svenska.
– Vi är ju ett av de länder som är absolut bäst på att använda så lite växtskyddsmedel som möjligt, säger Stockholmsgårdens Fredrik Larsson.
Stöd av LRF
På Lantbrukarnas Riksförbund säger sig förbundsordförande Helena Jonsson dela odlarnas oro.
– Konsekvensen blir att grönsaksnäringen flyttar utomlands. Svenskarna kommer ju knappast att börja äta mindre lök – utan får istället nöja sig importerade grödor, odlade med precis samma växtskyddsmedel men i mycket högre doser, säger Helena Jonsson.