Både Region Skåne och Malmö stad har polisanmält Bravida. Foto: Samuel Steén/TT

Bravidahärvan: Malmö stad betalade saltade fakturor

Uppdaterad
Publicerad

Byggföretaget Bravida upptäcktes att ha tagit oskäligt betalt från Region Skåne tidigare i år. Nu visar det sig att även Malmö stad har överfakturerats, rapporterar P4 Malmöhus.

Efter att Region Skåne upptäckte att Bravida överfakturerat, påbörjade företaget en intern utredning. Denna utredning visade att Bravida även tagit för mycket betalt i fakturorna till Malmö stad.

Bravida har nu betalat tillbaka ungefär 900 000 kr till kommunen, uppger P4 Malmöhus. Men Malmö stad kommer, precis som Region Skåne, utreda detta vidare för att se hur mycket pengar det handlar om.

I nuläget är företaget under utredning hos Ekobrottsmyndigheten efter en anmälan från Region Skåne. Även Malmö stad har polisanmält händelsen.

Avslutar samarbetet

Malin Åberg, enhetschef på Stadsfastigheter vid Malmö stad, säger att samarbetet mellan Malmö stad och Bravida avslutas.

– Tilliten till Bravida som leverantör är inte på topp just nu. Man känner sig lurad. Vi vill inte att något sådant ska hända igen, säger Malin Åberg.

Informerade Malmö stad direkt

Bravida vill inte ställa upp på intervju utan hänvisar till den pågående polisutredningen. Däremot skriver de i ett mejl till SVT Nyheter Skåne att överfaktureringen är något som Bravida informerade Malmö stad om utredningen direkt när det framkom att en överfakturering skett.

”I vår utredning, som visar på att överfakturering skett mot Region Skåne nämner vi att detta drabbat en kund till. Den kunden kontaktade vi i april, när detta upptäcktes – och det var alltså Malmö Stad. Men av hänsyn till Malmö Stad namngav vi dem inte under presentationen”, skriver företagets presskommunikatör.

Har betalat tillbaka

Överfaktureringen mot både Region Skåne och Malmö stad ska ha skett från samma avdelning och Bravida menar att de betalat tillbaka det överfakturerade beloppet.

Att Bravida tog kontakt med Malmö stad är något som Malin Åberg bekräftar.

– Det stämmer att de kontaktade oss och betalade tillbaka 900 000 kr. Men det är ju vad Bravida hittat i sin interna utredning. Vi vill se till att det är rätt och att hitta all överfakturering. Detta kommer vi utreda i höst, säger Malin Åberg.

Tre illustrerade personer vid en hög papper med ljudvågor mitt i bilden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du höra den hemliga ljudinspelningen som avslöjade Bravidas fakturafusk mot Region Skåne. Foto: Truls Wallin/SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.