Foto: SVT

Stora besparingar på HD

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborgs Dagblad ska spara 20 miljoner. Bland annat innebär det att man stänger sina lokalredaktioner i Klippan och Örkelljunga.

Helsingborgs Dagblads ekonomiska resultat för 2013 pekar mot ett minus på 20 miljoner kronor. Idag fattade därför tidningens bolagsstyrelse beslut som innebär redaktionella och organisatoriska förändringar.

-Det är inte bra, det förstår ju alla, men vi är tvugna att ta till drastiska åtgärder, säger chefredaktör Lars Johansson.

Liksom som för många andra dagstidningar är orsaken till den ekonomiska kräftgången, framförallt en svag annonsmarknad.

Motsvarar cirka 40 tjänster

Den summa som skall sparas motsvarar ungefär 40 tjänster. Av dessa är 25 redaktionella.

Tio till femton tjänster försvinner när de två lokalredaktionerna i Klippan och Örkelljunga stängs. det innebär också att de lokala sidorna för Klippan, Örkelljunga, Bjuv och Åstorp försvinner ur den tryckta tidningen.

– Det är tuffa tider för tidningsbranschen, men vi vägrar tumma på den journalistiska kvaliteten. När pengarna inte räcker till tvingas vi prioritera i vårt bevakningsområde, säger Lars Johansson.

Den lokala redaktionella bevakningen fokuseras i stället till kustkommunerna Landskrona, Helsingborg, Höganäs, Ängelholm och Båstad i samband med att förändringarna träder kraft i februari 2014.

– Vi överger inga kommuner utan startar nu planeringen inför en veckoutgiven gratistidning för orterna utanför kustkommunerna, säger Lars Johansson. Vi fortsätter även att utveckla journalistiken i våra digitala kanaler.

”Vi kommer tappa ännu mer”

Tidningen är idag stark i de kommuner som nu lämnas. Sammanlagt 14000 prenumeranter finns i det aktuella området.

-Vi  kommer troligen tappa i upplaga, men det gör vi ju i alla fall, säger Lars Johansson.

Att bevakningen nu försvinner från orterna kan enligt Lars Johansson inte låta bli att ses ur demokratiskt synvinkel.

-Men vi är inte Public Service. Vi har tagit vårt demokratiska ansvar där i 150 år. I första hand måste vi tänka på vår ekonomi.

Fackliga förhandlingar

I morgon, fredag inleds de fackliga förhandlingar och flera delar av organisationen kommer att beröras.

– Vårt uppdrag att driva en verksamhet i ekonomisk balans innebär en svår höst där medarbetare kommer behöva lämna bolaget. Våra satsningar på kvalitetsjournalistik skall fortsätta och vi arbetar vidare för att även framöver vara nordvästskåningarnas främsta nyhetsförmedlare i flera medier under dygnets alla timmar, säger vd Pontus Bodelsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.