Spindlar, spindlar i huset, spindelbekämpning. En person med en gul hjälm använder ett långt verktyg för att arbeta på en vägg av tegel, medan en annan individ står bredvid och övervakar. I bakgrunden syns en bil och en klar himmel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så går det till när spindlar bekämpas med insektsmedel. Foto: Johan Dernelius/SVT

Miljövänner kritiserar trenden med spindelsanering

Publicerad

Saneringsföretag i Skåne annonserar om spindelsanering med hjälp av kemikalier i hem och på arbetsplatser. De säger att de har många kunder och att folk har tagit väl emot erbjudandet, men naturvårdsföreningar och biologer anser att metoden är farlig för naturen.

– Jag tror att kemikalierna som används för att utrota spindlar inte bara påverkar spindlarna utan även andra insekter, inklusive de som är nyttiga och som man kanske inte vill utrota, säger Lars Jonsson, pensionerad biolog vid Kristianstads högskola och spindelexpert.

– Vad är det som dödar spindlar på tio till tjugo minuter och vilken påverkan kan det ha på grannar, husdjur och vilda djur i närheten?, säger Daniel Johnsson, ordförande för Falsterbonäsets naturvårdsförening.

Daniel Johnsson anser att det borde krävas tillstånd för företag som vill spindelsanera. Idag krävs bara att de använder godkända kemikalier.

Godkänt medel

Saneringsföretaget PM Nilsson uppger att företaget använder insektsmedlet Aquapy som är godkänt av Kemikalieinspektionen.

– Vi har fått godkännande från Arbetsmiljöverket för att utföra detta arbete och är i kontakt med tillsynsmyndigheten i Vellinge kommun. Om något verkar konstigt kontaktar vi dem och frågar om vi kan spruta där eller inte. säger Peter Nilsson som ansvarar för PM Nilssons saneringsföretag.

Vad lockar till sig spindlar? – Biologen svarar på tre frågor om spindlar i klippet nedan.

Spindel, spindel på husvägg, spindelbekämpning. Är spindlar farliga? En spindel klättrar på en gul vägg, där den har en ljusbrun kropp med vita fläckar. I bakgrunden finns en annan liten insekt som också sitter på väggen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns cirka 730 olika spindelarter i Sverige Foto: Johan Dernelius/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.