Om man kör från ett visst håll och tittar riktigt noga, kan man skymta ett hektar stort och särpräglat lantbruk bland en massa betor i Bollerup. 26-årige Alexander Verweij Svensson, beskrivna av vissa som en ”hipsterbonde”, odlar humle på mark som gått i arv i tre generationer.
– En cocktail-bartender som går och blir lantbrukare kan väl klassificeras som hipsterbonde, även om jag inte skulle säga det själv. Jag är intresserad av växter och fastnade för humle, säger Alexander Verweij Svensson.
Brist på närproducerat
Humle används i öl, dels som konserveringsmedel och dels för smak. För över 100 år sedan var det obligatoriskt för svenska bönder att odla humle, men idag är det avsevärt mindre utbud i landet.
Dessutom har efterfrågan ökat i och med att mikrobryggerier blivit fler.
– Vi blir mer och mer miljömedvetna. Bryggarna efterfrågar lokala, och ibland ekologiska ingredienser så man slipper importera.
Kräver tid och pengar
Men det är inte givet att odla humle. Växterna kan ibland växa 30 centimeter på en dag, och bli 9 meter som längst. Därför har Alexander Verweij Svensson byggt speciella ställningar för att göra det möjligt för rankorna att bli långa.
– Det är hög avkastning på den här typen av odling, men man ska tänka efter noga innan man ger sig på detta för det är dyrt och tidskrävande att etablera.
Än så länge är humleodlingen inte en heltidssyssla, men hans ambitioner är höga.
– Om allting går som det ska kanske man en dag har ett eget bryggeri. Då får man och göra egen malt, och så småningom finns här allt utom glasflaskan – om jag inte öppnar mitt egna glasmästeri. Men... Det hade jag inte tänkt.
Se Alexanders humleodling i klippet ovan.