Avspärrningar när en handgranat hittats på gatan på Seved i Malmö. Foto: TT

Högtryck för polisens bombgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren har varit stressig för polisens bombgrupp – och det är inte bara sprängningarna i Malmö som har slukat resurser.

En orolig omvärld leder till fler larm om mystiska föremål.

– Jag kan konstatera att nyttjandet av våra tjänster har ökat rätt avsevärt det här året, inte minst under sommaren, säger Bertil Olofsson, chef för polisens nationella bombskydd, mer känt som bombgruppen.

Granatattackerna i Malmö

Han fortsätter:

– Det handlar om alltifrån misstänkta farliga föremål till handgranater och farliga ämnen.

Bakom det ökande antalet uppdrag finns, enligt Bertil Olofsson, flera orsaker.

– Det kan bero på en oroligare omvärld och att folk är mer uppmärksamma och försiktiga om de ser en väska eller låda, och ringer polisen.

Malmö drar upp

Tidigare i veckan utrymdes en bank i Göteborg med anledning av en mystisk väska, som visade sig vara ofarlig. Och nyligen kallades bombgruppen till Arlanda där ett misstänkt föremål hade hittats vid en papperskorg. Även det föremålet var ofarligt, men Bertil Olofsson menar att de skarpa uppdragen har blivit fler.

– Det anträffas betydligt fler föremål som befaras eller konstateras vara farliga i dag än tidigare, och det kan till viss del tillskrivas den organiserade brottsligheten.

Bombgruppens personal är stationerad i de tre storstadsregionerna, och antalet uppdrag har ökat konstant sedan april, då 92 uppdrag utfördes. I juli handlade det om 138 uppdrag, och enligt Bertil Olofsson har det stora antalet sprängningar i Malmö dragit upp siffrorna.

– Det har varit något i stort sett varje dag i Skåne, men vi har även mer att göra i både Stockholm och Göteborg, säger han.

Halvt ton dynamit

I början av augusti fick ett 50-tal personer i Göteborg evakueras medan bombgruppen undersökte ett föremål som visade sig vara en välgjord bombattrapp. Och i juli kallades gruppen till Falkenberg där mer än ett halvt ton dynamit hittades på en gård.

– Hade den mängden missbrukats kunde det ha blivit otroliga skador, säger Bertil Olofsson.

Ökningen av uppdrag kan även bero på att gruppen, sedan två år tillbaka, har större möjlighet att agera.

– Eftersom vi nu finns på nationell nivå kan vi flytta runt tekniker i landet på ett annat sätt än tidigare, säger Bertil Olofsson.

Fakta: Polisens nationella bombskydd

Polisens nationella bombskydd är sedan 2013 en del av Nationella operativa avdelningen (NOA) och har baser i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Bombgruppens 50-tal tekniker opererar över hela landet och uppgiften är att stödja den lokala polisen. I arbetsuppgifterna ingår att lokalisera, bedöma, säkra, transportera bort och oskadliggöra explosiva och andra farliga föremål.

Bombgruppen genomför även säkerhetsundersökningar vid stadsbesök och politiska möten. Bland gruppens hjälpmedel finns skyddsdräkter, bombhundar och robotar som kan skjuta sönder föremål.

Källa: Polisen

Fakta: Bombgruppens uppdrag för 2015

Januari: ;105;

Februari: ;85;

Mars: ;101;

April: ;92;

Maj:;105;

Juni:;118;

Juli:;138;

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granatattackerna i Malmö

Mer i ämnet