Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjuksköterskan Jasmine Malmgren lämnade bemanningsföretaget för en anställning på SUS. Foto: Ivan Loftrup-Ericson/SVT

Stopp för hyrsjuksköterskor: Högre ob-ersättning ska locka personal

Publicerad

Kostnader för hyrsjuksköterskor i landet ökar – och närmar sig hyrläkarkostnader. Sedan 1 oktober har Region Skåne slutat plocka in hyrsjuksköterskor under dagtid och planerar ett totalstopp från årsskiftet. Istället ska personal lockas med höjd ob-ersättning.

Sjuksköterskor på Skånes universitetssjukhus kan få mellan 50 och 100 procent högre ersättning för arbete på obekväm arbetstid. Det är den nya given som ska få fler att vilja ta tillsvidareanställning i regionen.

Ett stopp har också införts när det gäller hyrsjuksköterskor. Skälet är de skenande kostnaderna för bemanningspersonal. 2022 uppgick kostnaden till 453 miljoner kronor.

– Tanken med hyrpersonal är det ska användas vid arbetstoppar, men här har det blivit ett konstant beroende, säger Charlotte Svensson, HR-chef Skånes universitetssjukhus.

Internt bemanningsteam

Förutom höjd ob-ersättning satsar regionen också bland annat på att ha egna resursteam, som kan liknas vid ett internt bemanningsföretag.

Hyrstoppet gäller just nu sjuksköterskor, men kan i framtiden komma att omfatta även läkare.

Enligt SKR har kostnaden för hyrsjuksköterskor i landet ökat. Första halvåret 2023 låg kostnaden för hyrsjuksköterskor på 2,038 miljarder kronor och hyrläkare på 2,386 miljarder.

En 42,8 procentig ökning för hyrsjuksköterskor och 18,5 procents ökning för hyrläkare jämfört med samma period förra året.

Hon lämnade bemanningsföretaget

Jasmine Malmgren är enhetsansvarig sjuksköterska på Medicinavdelning 2 på Sus, och hon är en av dem som har gått från bemanningsföretag till en anställning inom regionen.

I klippet ovan kan du höra varför Jasmine Malmgren väljer att bli anställd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.