Sveriges regioner förväntas ha många miljoner i underskott tills nästa år. En stor anledning till det är kostnaderna för hyrpersonal inom vården.
Under första halvåret 2023 ökade kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor i Sverige med 43 procent jämfört med samma period 2022, enligt en ny rapport från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
I Västernorrland står hyrkostnader för 15,7 procent av personalkostnaderna.
Vill locka till att stanna kvar på glesbygden
Som ett initiativ för att få fler inom vården att stanna kvar i mindre städer, har Mittuniversitetet startat en ny typ av utbildning. Målet är både att locka vårdanställda att stanna i glesbygd och att underlätta för de som vill studera men inte har möjlighet att flytta till en ny stad.
Det är en decentraliserad sjuksköterskeutbildning som, i stället för att hållas på något av universitetets campus i Sundsvall eller Östersund, hålls på fem mindre orter.
Utbildningen sker på distans, med gemensamma träffar Ånge och Sollefteå i Västernorrland samt i Sveg, Bispgården och Strömsund i Jämtlands län.
Även om utbildningen är på distans står det i programbeskrivningen att särskilda praktiska moment och verksamhetsförlagd utbildning (VFU) kan behöva utföras på annan ort.
I klippet berättar två av utbildningens studenter om varför de sökte till programmet.
Regionernas kostnader för hyrpersonal
- Alla regioner utom en (Stockholm) ökade sina kostnader för inhyrd personal inom hälso- och sjukvården första halvåret 2023 jämfört med första halvåret 2022. Sammanlagt ökade kostnaden med 28 procent, vilket motsvarar 1 miljard kronor.
- Kostnaderna ökade i alla verksamheter: Sjukhusvård (35 procent), psykiatri (23 procent) och primärvård (21 procent).
- Kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor ökade mer än för inhyrda läkare: 43 procent mot 18 procent.
Källa: SKR