Emma Palm, student på decentraliserad sjuksköterskeutbildning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet går det att höra några av studenterna på utbildningen i Ånge och om vad de tycker om den nya satsningen. Foto: Vilma Pettersson/SVT

Studenten Emmas dröm – jobba som barnmorska i Ånge

Uppdaterad
Publicerad

Det råder vårdkris i hela landet, och utanför de stora städerna är man på många håll i stort behov av hyrpersonal.

Med en ny utbildning hoppas man i Ånge kunna locka fler att stanna kvar på mindre ort.

Sveriges regioner förväntas ha många miljoner i underskott tills nästa år. En stor anledning till det är kostnaderna för hyrpersonal inom vården.

Under första halvåret 2023 ökade kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor i Sverige med 43 procent jämfört med samma period 2022, enligt en ny rapport från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

I Västernorrland står hyrkostnader för 15,7 procent av personalkostnaderna. 

Vill locka till att stanna kvar på glesbygden

Som ett initiativ för att få fler inom vården att stanna kvar i mindre städer, har Mittuniversitetet startat en ny typ av utbildning. Målet är både att locka vårdanställda att stanna i glesbygd och att underlätta för de som vill studera men inte har möjlighet att flytta till en ny stad.

Det är en decentraliserad sjuksköterskeutbildning som, i stället för att hållas på något av universitetets campus i Sundsvall eller Östersund, hålls på fem mindre orter.

Utbildningen sker på distans, med gemensamma träffar Ånge och Sollefteå i Västernorrland samt i Sveg, Bispgården och Strömsund i Jämtlands län.

Även om utbildningen är på distans står det i programbeskrivningen att särskilda praktiska moment och verksamhetsförlagd utbildning (VFU) kan behöva utföras på annan ort.

I klippet berättar två av utbildningens studenter om varför de sökte till programmet.

Regionernas kostnader för hyrpersonal

  • Alla regioner utom en (Stockholm) ökade sina kostnader för inhyrd personal inom hälso- och sjukvården första halvåret 2023 jämfört med första halvåret 2022. Sammanlagt ökade kostnaden med 28 procent, vilket motsvarar 1 miljard kronor.
  • Kostnaderna ökade i alla verksamheter: Sjukhusvård (35 procent), psykiatri (23 procent) och primärvård (21 procent).
  • Kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor ökade mer än för inhyrda läkare: 43 procent mot 18 procent.

Källa: SKR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.