Lunds tingsrätt har redan konstaterat att 15-åringen gjort sig skyldig till mordförsök men nu kommer resultaten från den rättspsykiatriska utredning som genomförts sedan rättegångens slut i början på november.
– De här bedömningarna av väldigt unga personer är väldigt svåra. Det är svårt att se om det finns tydliga tecken på allvarlig psykisk ohälsa, sådant visar sig ibland när människor är i 20-årsåldern, säger Marianne Kristiansson som är överläkare på Rättsmedicinalverket, den myndighet som utför de rättspsykiatriska undersökningarna.
De senaste två åren har 1 102 rättspsykiatriska undersökningar utförts. Enbart i tolv av dessa har de misstänkta varit minderåriga.
– Det är extremt ovanligt att någon som är så här ung döms till rättspsykiatrisk vård men det händer, säger Marianne Kristiansson.
Allvarlig psykisk störning
När en rättspsykiatrisk undersökning beställs av tingsrätten är det ett team bestående av en rättspsykiater, psykolog, socialutredare och omvårdnadspersonal som undersöker den misstänkte på någon av Rättsmedicinalverkets undersökningsenheter i Stockholm eller Göteborg.
– Vår huvudfrågeställning är om den här personen har haft en allvarlig psykisk störning vid tiden för brottet och om den fortfarande har det. Sedan utreder vi också frågan om det finns förutsättningar för rättspsykiatrisk tvångsvård och risk för återfall av brottslighet av allvarligt slag, säger Marianne Kristiansson.
När en person är häktad får undersökningen maximalt ta fyra veckor. Sedan skriver rättspsykiatern ett utlåtande som baserar sig på en helhetsbedömning av vad alla i utredningsteamet kommit fram till.
Utredning avgör
Det är just detta utlåtande angående 15-åringen från Eslöv som kommer under fredagen. Det kommer att avgöra vilken typ av påföljd han får för knivdådet.
– Om brottsligheten är begången under påverkan av en allvarlig psykisk störning finns det mycket begränsade möjligheter att döma honom eller henne till sluten ungdomsråd, säger rådman Linda Palmenäs vid Lunds tingsrätt.