Kvinnan fick tvillingar och bestämde sig kort därefter att sätta in en hormonspiral.
Inledningsvis var hon tveksam till preventivmedlet men fick svaret att: ”det händer bara 1 procent att den vandrar i kroppen”.
– Det gjorde ont vid insättning. Jag hade otroliga smärtor så fort jag rörde mig, när jag berättade att jag hade MYCKET ont fick jag till svar att det kunde göra ont i början, skriver hon i sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.
Vid sin första menstruation förvärrades problemen.
– Jag trodde att jag skulle förblöda. Då och då hade jag knivhuggssmärtor i magen, skriver hon.
Smärtor och oskyddad i ett år
Efter flera turer till sjukhus så blir kvinnan till slut opererad. Hormonspiralen har då vandrat genom livmodern och fastnat i tarmkexet, bakom tvärgående tjocktarm enligt sjukhuspersonalen.
– Hela hanteringen av detta har varit fel. Att gå i ovisshet med smärtor och inte bli tagen på minsta allvar..., avslutar kvinnan med.
Något ska ha gått fel redan från insättningen av spiralen och att den därefter vandrat i kroppen för att därefter växa fast med risk för intilliggande organ.
Vad är en hormonspiral?
En hormonspiral är ett par centimeter långt och ser ut som ett T.
Den innehåller könshormonet gestagen och ska vara ett mycket säkert skydd mot graviditet men skyddar inte mot könssjukdomar.
Det finns två varianter av spiralen. Den ena byts var femte år medan den andra är något mindre och byts var tredje år. Under tiden utsöndrar den en liten dos av gestagen.
Just när spiralen sätts in kan det göra ont men det ska gå över snabbt.
Källa: 1177 vårdguiden