Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hotellet i Genarp där Lars Norén växte upp. I en ny dokumentär skildras hur dramatikerns skånska uppväxt kom att prägla hela hans författarskap. Foto: okänd

Hotellet i Genarp spökar i Noréns dramer: ”Mycket värre i verkligheten”

Publicerad

Redan som 16-åring lämnade dramatikern Lars Norén familjens hotell i Genarp, där han hade tillbringat en olycklig barndom. Hotellet, har han berättat, lämnade dock aldrig honom.

I nya SVT-dokumentären ”Lars Norén: Resan mot mörkrets hjärta” skildrar regissören Sindra Grahn hur Noréns uppväxt i Skåne kom att prägla hela hans författarskap.

Filmen finns tillgänglig från och med 19 april på SVTPlay och visas även i SVT2 26 april kl. 20:00.

– Lars Norén växte på sätt och vis upp på en teaterscen. Gästerna kom och gick. En en del söp bort sina gårdar, andra dog i sina hotellrum, berättar Sindra Grahn.

Olycklig uppväxt

Familjen hade flyttat ner från Stockholm för att driva hotellet. Byggnaden står ännu kvar i centrala Genarp som ett lite bortglömt minnesmärke över en olycklig uppväxt präglad av mobbning, ensamhet och föräldrarnas kaotiska äktenskap.

De dystra ungdomsminnena skulle så småningom bilda fond i Noréns första stora succé ”Natten är dagens mor”, först ut i en pjästrilogi om den dysfunktionella familjens liv på det skånska hotellet.

Se klipp ur dokumentären om Lars Noréns skånska uppväxt – och följ med till hotellet i Genarp som blev kvar i honom för alltid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.