För runt fem år sedan ökade antalet rapporter om att förgiftad mat hittats utomhus, bröd eller kött ska ha dränkts i Ethylenglykol (etandiol), vanligen kallat glykol. Exempelvis SVT rapporterade om några fall av förgiftade hundar i Göteborg.
Senast i höstas skrev Expressen om ett fall i Helsingborg och Jönköpingsposten rapporterade om en hund som ätit förgiftad köttfärs som den hittat under några löv.
Antalet omnämnanden i media ökade i början av tiotalet, men har under förra året och i år ökat radikalt. Frågan är om fallen som anmäls är fler eller om det faktiskt sker fler förgiftningar.
Ingen tillförlitlig statistik
– Det förekommer ju våld mot djur, vi gör ju sådana utredningar för polisens räkning. Men vi har inget system för statistik på något sådant, säger Mikael Propst på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.
Flera veterinärer har tillfrågats, men SVA kan inte få fram några data över glykolförgiftade djur på ett tillfredsställande sätt från i deras journalsystem. En anledning är att djur som kommer in för undersökning ofta har diffusa symptom och undersöks för andra frågeställningar.
Försäkringsbolaget säger sig veta
Under den senaste femårsperioden ska antalet förgiftningar ha ökat med 29 procent i hela landet, enligt statistik från Agria Djurförsäkring som publicerades i december i fjol.
Jäsande degar, choklad och salt är vanliga orsaker till förgiftning under vintermånaderna. Det är helt enkelt julhelgernas mat och godis kan leda till att hundar förgiftas. Sett över hela året är råttgift den vanligaste förgiftningsorsaken. Det gäller särskilt i storstäder, där problemen med råttor har ökat på senare år.
Enligt samma studie är Skåne på femte plats på listan där hundar löper störst risk att förgiftas i förhållande till populationen.
Farliga ämnen
Acetylsalicylsyra (Magnecyl och Aspirin), choklad, giftalger, lök, paracetamol (Alvedon), råttgift, salt samt vindruvor och russin är några andra saker som innehåller farliga ämnen. Mer om varför de är farliga på Veterinärkliniken.
Glykolförgiftningar och hur de påverkar din hund på veterinären.nu