– Vi tror att det finns ett hundratal till som tar vatten utan tillåtelse runt om i Skåne, säger Kristian Wennberg, enhetschef vattenenheten på Länsstyrelsen Skåne.
Men deras resurser räcker inte till och myndigheten får prioritera hårt i tillsynen.
– Risken är att man kan förorena dricksvattnet eller förstöra våtmarker, säger Kristian Wennberg.
Svenskt sigill utreder fusk
SVT Nyheter Skåne har tidigare avslöjat att två stora grönsaksproducenter, Go Leaf och Södervidinge AB, tar vatten olagligt från Saxån för att bevattna bland annat sin ruccola. Salladen säljs sedan i stora butiker som ICA, Axfood och Coop och är sigillmärkt.
Svenskt sigill har efter SVT Nyheters granskning låtit tredjepartsaktörer titta närmare på företagens fusk och ska nu utreda om de kan ha kvar sina certifikat.
Dessutom har Södervidinge Gård AB hört av sig till Länsstyrelsen i Skåne, efter att de tagit emot föreläggande från myndigheten för att få rätt på sina uttag.
Många tar vatten olagligt
Men företagen är långt ifrån ensamma om att ta vatten olagligt. Sedan 2020 har länsstyrelsen 17 ärenden som gäller dels förelägganden kring misstänkta olagliga vattenuttag och dels förbud om att ta vatten. Många gäller kring Kävlingeån och på Kristianstadsslätten.
– Men många har blivit mycket bättre och fått ordning på sina uttag, säger Kristian Wennberg.
Länsstyrelsen uppmanar alla lantbrukare att i stället anlägga bevattningsdammar för att säkerställa vattentillgången – trots det är det få som söker om stödet som finns.
30 fall på Bjärehalvön
Under sommaren har myndigheten även upptäckt 30 misstänkt olagliga vattenuttag på Bjärehalvön som nu håller på att utredas.
– Har man stora odlingar och man ser grödorna ta stryk så kan man förlora jättemycket pengar. Då är det oerhört frestande att ta vatten fast det inte är tillåtet, säger Kristian Wennberg.
SVT Nyheter Skåne söker fortsatt både Södervidinge gård samt Go Leaf AB.