En grönskande åker med nyplanterade grödor, där en bevattningsanläggning sprutar vatten över fältet. I bakgrunden syns en traktor som arbetar på fältet, omgiven av träd och blå himmel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kampen om vattnet är hård. Efter 2018 års torka blev det ännu mer synliggjort och sedan dess har Länsstyrelsen Skåne satsat hårt på att hitta de som tar vatten utan tillåtelse. I klippet kan du se var länsstyrelsen gjort nedslag. Foto: Johanna Holstein/SVT

Hundratal olagliga vattenuttag runt om i Skåne: ”Kan förorena dricksvattnet”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Skåne har tidigare avslöjat att två stora grönsaksproducenter vattnar med olagligt vatten från Saxån. Men de är långt ifrån ensamma. Länsstyrelsen utreder nu 30 aktörer på Bjärehalvön. Sedan 2020 har 17 aktörer i Skåne fått förelägganden eller förbud mot olagliga vattenuttag.

– Vi tror att det finns ett hundratal till som tar vatten utan tillåtelse runt om i Skåne, säger Kristian Wennberg, enhetschef vattenenheten på Länsstyrelsen Skåne.

Men deras resurser räcker inte till och myndigheten får prioritera hårt i tillsynen.

– Risken är att man kan förorena dricksvattnet eller förstöra våtmarker, säger Kristian Wennberg.

Svenskt sigill utreder fusk

SVT Nyheter Skåne har tidigare avslöjat att två stora grönsaksproducenter, Go Leaf och Södervidinge AB, tar vatten olagligt från Saxån för att bevattna bland annat sin ruccola. Salladen säljs sedan i stora butiker som ICA, Axfood och Coop och är sigillmärkt.

Svenskt sigill har efter SVT Nyheters granskning låtit tredjepartsaktörer titta närmare på företagens fusk och ska nu utreda om de kan ha kvar sina certifikat.

Dessutom har Södervidinge Gård AB hört av sig till Länsstyrelsen i Skåne, efter att de tagit emot föreläggande från myndigheten för att få rätt på sina uttag.

Många tar vatten olagligt

Men företagen är långt ifrån ensamma om att ta vatten olagligt. Sedan 2020 har länsstyrelsen 17 ärenden som gäller dels förelägganden kring misstänkta olagliga vattenuttag och dels förbud om att ta vatten. Många gäller kring Kävlingeån och på Kristianstadsslätten.

– Men många har blivit mycket bättre och fått ordning på sina uttag, säger Kristian Wennberg.

Länsstyrelsen uppmanar alla lantbrukare att i stället anlägga bevattningsdammar för att säkerställa vattentillgången – trots det är det få som söker om stödet som finns.

30 fall på Bjärehalvön

Under sommaren har myndigheten även upptäckt 30 misstänkt olagliga vattenuttag på Bjärehalvön som nu håller på att utredas.

– Har man stora odlingar och man ser grödorna ta stryk så kan man förlora jättemycket pengar. Då är det oerhört frestande att ta vatten fast att det inte är tillåtet, säger Kristian Wennberg.

SVT Nyheter Skåne söker fortsatt både Södervidinge gård samt Go Leaf AB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.