En kvinna i en beige kappa visas till vänster, medan en logotyp för ”SVENSKT SIGILL” med en solsymbol i gult och blått presenteras till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ann-Louise Ingvarson vd på Sigill kvalitetssystem ser allvarligt på SVT Nyheter Skånes avslöjande om att två stora grönsaksproducenter tar vatten från Saxån fast de inte får. Foto: svt

Skånska grönsaksproducenter riskerar sitt certifikat – kan förlora butiksplats

Uppdaterad
Publicerad

Svenskt sigill är en kvalitetsstämpel och i många fall en inträdesbiljett att få sina grönsaker på butikshyllorna. Sigill kvalitetssystem som står bakom märkningen reagerar kraftigt på uppgifterna om att två stora skånska grönsaksproducenter tar vatten olagligt från Saxån.

– I värsta fall kan det leda till att certifikatet blir indraget, säger vd:n Ann-Louise Ingvarson.

För att få en sigillmärkning finns det flera krav som man måste uppfylla – ansvarsfullt vattenuttag är ett av dem.

Trots det kan SVT Nyheter Skåne visa att två stora grönsaksproducenter, Södervidinge gård och Go leaf, tar vatten från Saxån när nivåerna är för låga.

”Ser allvarligt på misstänkt fusk”

Båda företagen har också varit aktuella tidigare hos Länsstyrelsen Skåne för att de just har tagit vatten vid för låga nivåer.

– Vi ser oerhört allvarligt på misstänkt fusk. Skulle det dessutom visa sig att det här är ett återkommande problem så är det än mer allvarligt, säger Ann-Louise Ingvarson som är vd på Sigill Sverige.

Krav för att säljas i butik

Sigill Sveriges certifikat är en standard för olika sorters livsmedelsproduktion i Sverige. För många grossister som ICA, Axfood och Coop är det också ett krav för att ta in grönsakerna på butikshyllorna.

Det kan också fungera som ett sätt att öka värdet på råvaran och på så sätt kunna sälja den dyrare.

Kan leda till förstärkt kontroll

För att få en certifiering med svenskt sigill finns det flera olika krav som man måste efterfölja. Krav som en oberoende tredje part har till uppgift att kontrollera. Dessutom betalar man en summa årligen som baseras på företagets omsättning bland annat.

– Skulle det visa sig att vi behöver förstärka de här kontrollerna så kommer vi givetvis att göra det, säger Ann-Louise Ingvarson.

Kan leda till indraget certifikat

I fallet med Södervidinge gård AB och Go Leaf AB så har tredjeparterna Kiwa och Smak nu underrättats om misstänkt fusk, enligt Svenskt sigills vd:

– Vi informerar kontrollorganen och de i sin tur gör en bedömning av vilken typ av åtgärd de behöver göra. Det kan vara en oanmäld kontroll och det kan i sin tur innebära att man behöver åtgärda de problem som man hittar och i värsta fall kan det leda till att certifikatet blir indraget.

Södervidinge gård och Go leaf har flera gånger fått frågor om de vill ställa upp på intervju men inte återkommit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.