En delad bild som visar två scener. Till vänster ses ett fågelperspektiv av ett åkerlandskap med vidsträckta fält i olika gröna och bruna nyanser. Till höger sitter en person vid en strandkant av en bäck omgiven av grönska och träd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Över 30 bevattningsanläggningar som saknar tillstånd har upptäckts på Bjärehalvön. I klippet berättar SVT:s reporter mer om hur vattendragen kan påverkas. Foto: SVT

På Bjärehalvön vattnas odlingar utan tillstånd: ”Gjort så i decennier”

Uppdaterad
Publicerad

En femtedel av all potatis som vi äter i Sverige odlas på Bjärehalvön i Båstads kommun. Nu misstänks flera odlare vattna sina grödor utan tillstånd.

– Om alla tar så mycket de behöver kanske det inte räcker till dricksvatten och värdefulla ekosystem, säger Kristian Wennberg, chef för vattenenheten på Länsstyrelsen Skåne.

Enligt de svenska miljölagarna krävs tillstånd för vattenuttag när det görs i kommersiellt syfte. När länsstyrelsen Skåne gjorde en inspektion på Bjärehalvön upptäcktes över 30 bevattningsanläggningar som saknar tillstånd.

Lantbrukare oroliga för att tvingas lägga ner

SVT Nyheter Helsingborg har varit i kontakt med ett 10-tal av odlarna. Ingen ställer upp på en intervju framför kameran men flera av dem vi pratat med säger att de skulle få lägga ner om de inte vattnade på samma sätt som de gör nu.

– Det behövs för att det ska växa. Vi har gjort så här i flera decennier, säger en odlare.

Varför söker ni inte tillstånd?

– Det skulle innebära massor av administration och kosta oss alldeles för mycket pengar att göra det.

Länsstyrelsen: ”Går att sänka kostnaderna”

Även LRF Skåne befarar att kostnaderna kommer att bli alldeles för höga.

– Det är svårt att säga en summa. Det varierar. Men det läggs ett väldigt stort ansvar på odlarna. En del kommer lägga ner, säger Henrik Gudmundsson, vice ordförande på LRF Skåne.

Men Kristian Wennberg tror inte på det scenariot.

– De kan göra som andra bönder gjort och gå ihop i samfälligheter. Då sänker man kostnaderna väldigt mycket. Vi måste få ordning på det här så att vi vet hur mycket vatten som används. Särskilt under varma och torra somrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.