Tonvis av död sill på stranden vid Ravlunda skjutfält på Österlen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här såg det ut på det populära promenadstråket på torsdagsmorgonen – hör varför de döda sillarna spolades upp på stranden i klippet. Foto: Sara Jones

Hundratals kilo död sill – därför spolades fisken upp på stranden

Publicerad

Hundratals kilo död sill ligger på stranden utanför skjutfältet Ravlunda på Österlen.

Den som ger sig ut på en strandpromenad vid Haväng i helgen riskerar att mötas av en dyster syn: hundratals kilo död sill.

Det var P4 Kristianstad som var först med att rapportera om det makabra strandfyndet.

Enligt länsstyrelsen sträcker sig bandet med uppspolade fiskar flera hundra meter längs kustlinjen utanför skjutfältet Ravlunda norr om Kivik.

Se de tusentals döda fiskarna i klippet.

Orsaken: Trasiga fiskeredskap

Men det är troligtvis inte några militära aktiviteter som har lett till fiskdöden. I så fall borde liknande fynd ha gjorts förut, säger Johan Wagnström som är enhetschef på fiskeenheten på Länsstyrelsen Skåne.

Han tror heller inte att sjukdom eller miljöutsläpp ligger bakom. Då hade antalet döda fiskar varit ännu större, säger han. Troligast är istället att sillarna kommer från en en trål som gått sönder. De tunna näten kan slitas sönder av vassa klippor – eller avfall på havsbotten.

– Det ligger mycket skräp i vårt hav, säger Johan Wagnström.

I klippet hör du hur han tror att det gått till när sillen hamnade på stranden.

”Ingen katastrof”

Även om den stora mängden döda fiskar ser makaber ut så är det inget som påverkar beståndet. Och sillen kommer att bli mat åt fåglar.

– Det är kallt ute så den är ätbar i flera veckor till, och där finns gott om fåglar som kommer passa på att kalasa på den, säger Johan Wagnström.

Hör hur länge Johan Wagnström tror att fisken kommer ligga kvar i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.