HVB-hem anmäls för radikalisering

Uppdaterad
Publicerad

Hörby kommun har anmält ett HVB-hem till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, efter att tjänstemän fattat misstanke om att det är salafister som driver boendet. HVB-hemmets ägare menar att anklagelserna är grundlösa.

I november förra året avslöjade SVT Nyheter Skåne att ett HVB-boende för ensamkommande i Hörby drevs av kriminellt belastade ägare, och boendet stängdes senare. Men de ungdomar som tvingades flytta har nu hamnat i ny turbulens, nu på sitt nya boende.

Det var efter att Hörby kommuns socialförvaltning fick höra från en av ungdomarna som bodde på HVB-hemmet att det fanns ”ett religiöst tryck på dem” som kommunen började titta närmare på boendet, skriver Skånska Dagbladet.

På boendet bodde ungdomar i åldern 14 till 18 år under februari månad. En före detta anställd på boendet vittnar om inkompetent personal, men lade inte märke till att någon i personalen har försökt utöva påtryckningar för att radikalisera ungdomarna.

– Jag såg ingenting av det. Däremot var det kaos där när jag började. Jag jobbade bara där en kort period, säger den före detta anställda. 

Tog över efter tre veckor

Socialchefen i Hörby, Eva Klang Vänerklint, menar att det var flera olika saker som gjorde att kommunen efter tre veckor bestämde sig för att ta över boendet.

– Vi hade fått flera signaler under de tre veckor som de har drivit boendet, och också haft flera diskussioner med ägarna. Till slut var det en av ungdomarna som kom till oss. Ungdomarna förtjänar beröm som vänt sig till kommunen, säger Eva Klang Vänerklint.

När SVT Nyheter Skåne söker ägarna till bolaget som driver boendet får vi bara tag i en person som säger att han numera inte är ytterst ansvarig. Han är däremot inblandad i bolaget och upprörd över Hörby kommuns agerande.

– När de gör en anmälan, går de bara på uppgifter från en enda kille eller? Vi har fått flera samtal från killarna som tvärtom undrar när vi är tillbaka, säger han.

”Fick inte gå och bada”

I sin anmälan till IVO nämner Hörby kommun bland annat det ungdomen som berättat: att de boende inte fick spela musik eller gå på badhuset, och bara fick äta halalkost. Dessutom nämner kommunen observationer som gjorts av en kommunanställd chef angående de anställdas klädsel. Kommunen skriver att man har en specialist på området som menar att klädseln tyder på att de anställda är salafister.

Socialchefen i Hörby säger att kommunens övertagande skedde utan större dramatik. Hon framhåller att hon inte är säker på att det förekommit påtryckningar från personalen mot ungdomarna, men välkomnar IVO: s utredning.

– Vi måste var alerta på de här signalerna, för den här typen av verksamhet måste den vara neutral. Vi vill att de här ungdomarna ska verka i svenska samhället och inte hamna i någon sorts alienation, säger Eva Klang Vänerklint och uttrycker viss frustration över brist på kontroll av, och kompetens på, många HVB-hem:

– Den här branschen är verkligen i behov av sanering, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.