En omfördelning på en miljon kronor ligger bakom beslutet att låta gymnasielever från Staffanstorp stå för matkostnaden i skolan.
– De pengarna kommer att gå till grundskola och förskola här i Staffanstorp kommun. Det kommer att vara särskilt riktat mot personalförstärkning och kvalitetshöjande insatser, säger utbildningsnämndens ordförande Åsa Ekstrand (M).
Men oppositionsrådet Pierre Sjöström (S) är helt emot beslutet då han menar att ungdomar inte behöver fler trösklar för att klara sig igenom en gymnasieutbildning.
– Här är det ungdomar som ska bekosta en satsning på förskolan och grundskolan och det är inte rimligt. Att hela tiden slå på en viss grupp som ska bekosta en annan grupp. Så vill vi inte ha det.
Kritik från eleverna
Flera elever är kritiska till beslutet
– Det känns inte bra utan jag tycker att det ska vara gratis och då tycker jag att det ska vara lika för alla elever i alla kommuner. Skolan ska vara en jämställd plats och alla ska ha samma möjligheter och rättigheter, säger Ella Galbraith, elev från Staffanstorp.
– Det känns orättvist, bara för att jag bor i Staffanstorp så måste jag betala för maten. Man behöver få mat så att man kan koncentrera sig på undervisningen och inte få dåliga betyg. Jag tycker alla ska ha samma chans att få undervisning, säger Kaspian Larsson, elev från Staffanstorp.
Krock mellan elever
Redan i dag är det olika villkor för elever i en och samma skola, där till exempel elever från Lomma betalar för sin mat medan elever som bor i Lund får äta gratis.
– Jag tycker att det ska vara lika för alla för annars så kanske man känner sig utanför, att man själv måste betala. Då kanske ens kompisar tycker att det är väldigt konstigt och då kan man känna att det blir ett väldigt jobbigt moment av dagen. Man kanske struntar i att äta och så ska det inte heller vara, säger Ella Galbraith.
Familjer med sämre ekonomi kan drabbas
Eleverna kommer att få betala 30 procent av sin måltid vilket motsvarar nio kronor per dag.
– Vi vet att det kommer finnas ungdomar som inte kommer gå och äta, som inte kommer att få mat under dagen och det är de vi värnar om, säger Pierre Sjöström (S).
Men enligt Åsa Ekstrand (M) kommer kommunen se till att alla kan äta.
– Ingen elev kommer att gå hungrig. Det kommer att lösas.
Hur då?
– Jag har inga detaljer.
Fyra av 33 kommuner i Skåne tar en avgift på gymnasielunch
SVT skickade ut en enkät till alla kommuner i Skåne. I länet är det totalt fyra av 33 kommuner som tar en avgift för skolunch på gymnasieskolor.
Kävlinge:
• Avgiften kostar 500 kronor/ termin.
• Diskuterar om man ska höja avgiften till 800 eller ta bort den helt.
• I somras gjorde kommunen en utredning på vad de skulle kosta att ta bort avgiften och summan hamnade på 1 miljon kronor.
Lomma:
• Avgiften kostar 500 kronor/ termin.
• Kommunen ska höja avgiften till 800 kronor våren 2020.
Vellinge:
• Avgiften kostar 800 kronor/ termin.
• Den kommun som har haft den högsta avgiften längst.
Staffanstorp:
• Avgiften kostar 800 kronor/ termin.
• Beslutet för att införa avgiften togs under onsdagen.
• Kommunen har tidigare haft en avgift på 500 kronor innan den avskaffades.