IFK Ystad räddas ekonomiskt

Uppdaterad
Publicerad

Handbollslaget IFK Ystads ekonomiska kris kan vara över. Åtta sponsorer vill gå in och radera klubbens skuld och det skulle innebära ett helt nytt liv för föreningen.

Ekonomin var i så dåligt att de bästa spelarna fick lämna klubben. Den enda som försvann var dock Jonas Busk, klubben brakade ur Elitserien och läget var illa. Men nu hoppas man kunna göra en skuldfri omstart i Allsvenskan.

– Det skulle vara en fantastisk möjlighet för oss att bygga upp föreningen till vad den en gång var, säger Anders Andersson i utvecklingsgruppen angående sponsorpengarna.

Men storsponsorn Ronny Billman är långt ifrån okontroversiell. Under säsongen krävde han att klubben skulle sparka tränaren Krister Lindgren, annars skulle han med omedelbar verkan sluta sponsra föreningen. Och en intern maktkamp där klubben går emot Billman skulle kunna innebära problem.

– Den här sponsorn har tidigare visat såna tendenser att han vill styra och ställa över den sportsliga biten, säger Ystads Allehandas krönikör Jan Ohlsson. Det krävs nog en viss försiktighet från styrelsen, att man lyssnar in vad han verkligen vill den här gången och att pengarna inte är villkorade. Det är nog väldigt viktigt att göra det tydligt att det är IFK Ystad som fortfarande har kontroll över klubben.

Ronny Billman har inte kunnat nås för en intervju men säger till Sydnytt att det finns krav kopplade till pengarna. Han vill att klubben ska satsa ungt och att sponsorerna ska få vara med och bestämma mer över det marknadsmässiga.

– Det finns en klart uttalad målsättning gällande att våra ungdomar är viktigast, säger Anders Andersson i utvecklingsgruppen.

Så det blir en omstart?

– Absolut. Ungdomarna ska vi satsa på och där har vi vår grund.

Får sponsorerna styra klubben affärsmässigt då?

– Styra ensamna tror jag inte men det är en grupp människor som ska göra det här jobbet. Vi har massor bra idéer som är på gång nu som gör att många kommer att bli inblandade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.