Det var under onsdagen som polis tillsammans med socialförvaltningen informerade EU-migranterna som bosatt sig vid Källby reningsverk om att de måste flytta på sig.
– Jag vet att polisen även var där någon gång i höstas och informerade de bosatta om att de behövde flytta och sen har de förmodligen kommit tillbaka. De har ju varit införstådda med situationen under en tid, säger Fredrik Gustavsson.
Otillåtna bosättningar har varit ett återkommande problem i Lund i samband med de EU-migranter som kom till Sverige under 2014. Då fanns härbärgen och campingplatser de kunde vända sig till, men denna möjlighet finns inte i dag.
– För några år sen hade vi en överenskommelse med en ideell sektor om härbärgesutlösningar. Det uppdraget och samarbetet finns inte i dag. Det var ett politiskt initiativ, säger Karin Säfström, verksamhetschef på socialförvaltningen i Lund.
Härbärgen avvecklade
Joakim Månsson Bengtsson var en av initiativtagarna i det dåvarande härbärget för utsatta EU-medborgare i Lund. I dag arbetar han i hjälporganisationen Läkare i världen och är socialpolitisk talesperson för Feministiskt Initiativ.
– Ett härbärge som vi hade förut hade varit ett ypperligt sätt att agera. Många gånger tidigare år har jag varit med vid avvisningar och kunnat säga ”ni får en plats på vårt härbärge eller vår camping”, så varenda en fick en plats i husvagnar istället. Det hade jag önskat att man gör i dag också, säger han.