– Ingen borde behöva känna att man inte är prioriterad, säger Lisa Brown Haraldsson. Foto: Agnes Henriksson

Lisa, 17, fick vänta i nästan ett år på adhd-utredning

Uppdaterad
Publicerad

I Skåne kan barn behöva vänta i upp till 20 månader på en adhd-utredning. Under väntetiden blir problemen ofta värre. Lisa Brown Haraldsson,17, sökte hjälp förra hösten men fick sin utredning först för en månad sen.

Det var i början av gymnasiet, för ungefär ett år sedan, som det blev tydligt för Lisa Brown Haraldsson att det andra klarade av inte fungerade för henne. Hon kunde inte hantera det egna ansvaret, blev lätt distraherad och slutade gå på vissa lektioner.

– Jag hade svårt att gå på lektioner där jag visste att det var långa genomgångar eller ett skriftligt arbete som jag skulle sitta med, säger hon.

Förståelse viktig

Nu fungerar det mesta i skolan okej. Elevassistenten som redan hjälpte henne med dyslexin har koll på att Lisa sedan några veckor tillbaka dessutom har en adhd-diagnos. Lärarna vet också.

– Nu finns en förståelse som jag har längtat efter i hela mitt liv. Istället för att bli sura om jag inte riktigt är med kan de försöka få tillbaka mig istället.

TV: Se hela inslaget

Lisa sökte tid på BUP, barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen, när problemen i skolan blev akuta hösten 2016. I februari i år tog psykolog där beslut om att en adhd-utredning skulle göras men kallelsen dröjde och först i början av hösten 2017 blev utredningen av, hos en privat vårdgivare i Stockholm. Sedan 2016 erbjuder Region Skåne barn adhd-utredning där, eftersom BUP inte har resurser att göra alla utredningar själva.

”Gör mycket med en”

Om Lisa inte hade fått åka till Stockholm så skulle hennes utredning ha dröjt ännu längre. Som längst kan ett barn i Skåne behöva vänta på utredning i 20 månader efter första besöket på BUP. Lisa Brown Haraldsson vet många andra som går och väntar på den där kallelsen.

– Det gör mycket med en, för det är en väldigt lång tid. Ingen borde behöva känna att man inte är prioriterad, säger hon.

Fakta: adhd

Vanliga symtom är:

  • brist på uppmärksamhet
  • koncentrationssvårigheter
  • överaktivitet
  • impulskontrollbrist

Tillståndet är vanligt och drabbar cirka 5 procent av alla barn, varav minst hälften har svåra kvarstående problem i vuxen ålder. Pojkar drabbas oftare än flickor, men diagnosen missas ofta hos flickor med depression, ångest och missbruksproblem.

Det finns tre varianter av adhd:

  • adhd med huvudsakligen uppmärksamhetsstörning
  • adhd med huvudsakligen hyperaktivitetsstörning (överaktivitet/impulsivitet)
  • adhd av kombinerad typ, det vill säga att både kriterierna för ADHD med uppmärksamhetsstörning och hyperaktivitetsstörning är uppfyllda

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.