Det var ursprungligen danske partiledaren Rasmus Paludan som skulle bränna en koran i Malmö. Polisen stoppade dock hans inresa till Sverige, då bestämde sig en annan man för att att bränna islams heliga bok, en aktion som publicerades av Samhällsnytt.
Åklagare inledde en förundersökning om hets mot folkgrupp men denna lades ner i torsdags, vilket Sydsvenskan var först med att rapportera.
– Det går inte att styrka att brott har begåtts, att bränna en koran i sig är inte olagligt, säger kammaråklagare Sofia Syrén.
Hon gör bedömningen att lägga ner förundersökningen utifrån bland annat inhämtade vittnesuppgifter och videofilmen från platsen.
– Vi har tittat på vad som händer runtomkring, hur personen uttrycker sig och så vidare, säger hon.
Två förundersökningar läggs ned
I samband med koranbränningen på Emiltstorp samlades en större folksamling på Stortorget i Malmö. Även denna händelse har varit föremål för för en förundersökning som lades ner i torsdags. Sofia Syrén har även här granskat video och vittnesuppgifter.
– Från materialet framgår det att det finns personer som har uttryckt sig på ett sätt som är att bedöma som hets mot folkgrupp, men dessa går inte att identifiera, säger hon.
Låt oss säga att man hade bränt koranen samtidigt som händelserna på Stortorget där man hetsade mot folkgrupp och sparkade på koranen, hade det varit hets mot folkgrupp?
– Det vill jag helst inte svara på. Det är för många okända parametrar, säger kammaråklagare Sofia Syrén.
Sex åtalade för upplopp
De båda händelserna resulterade senare samma dag i ett våldsamt upplopp i Rosengård, där människor kastade sten mot polisen. Sex personer åtalades förra veckan för våldsamt upplopp.