• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Brunt vatten påverkar fiskdöd i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Enstaka miljögifter eller utsläpp ligger troligen inte bakom de akuta miljöproblemen i Hanöbukten.

Problemen finns inte bara i Östersjön. Man ser liknande tecken i Danmark, till exempel vid den jylländska västkusten. Men Hanöbukten tycks vara mer drabbad, och här kan brunt vatten från Helge å spela en roll. Paradoxalt nog tycks åtgärderna mot försurningen i våra sjöar förvärra situationen.

Det bruna vattnet har gjort att fiskarna flytt.

Östersjön under ytan

Till miljöministern

Förutom missfärgat vatten så har döda fåglar och såriga fiskar varit några av de problem som lokalbefolkning och fiskare har vittnat om.

Havs- och vattenmyndigheten lämnar nu en första genomgång av läget till miljöminister Lena Ek. Men orsakerna tar tid att reda ut och egentligen är det bara en sak som forskarna har kunnat utesluta.

– Inga enstaka miljögifter eller utsläpp i form av sjunkna skepp, skjutfält eller industrier i området kan ha orsakat det vi ser. Men gifter kan ändå påverka eftersom det ökar stressen i området, säger Mats Svensson på Havs- och vattenmyndigheten.

Nya arter tillkommit

Rapporten beskriver också förändringar i ekosystemet i området, med nya arter som tillkommit och gamla som har försvunnit.

– Det kan bero på både övergödning och klimateffekter, men det kan också finnas en egen dynamik i naturen, det behöver inte vara orsakat av människans aktiviteter, säger Mats Svensson.

Problem i Hanöbukten

  • Flera oroande tecken har setts i Hanöbukten. Minskat fiske, skadade fiskar, skum på havsytan, illaluktande vatten och fågeldöd.
  • I juni 2012 skrev Region Skåne och Skånes länsstyrelse till regeringen med krav på en utredning av orsakerna och insatser för förbättring.
  • Regeringen gav Havs- och vattenmyndigheten i uppdrag att samla in och analysera kunskap om läget och presentera en slutrapport senast den 31 oktober.
  • Myndigheten har bland annat samlat in erfarenheter från ortsbefolkning och lokala myndigheter.
  • Nu lämnas en delrapport till miljöminister Lena Ek.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östersjön under ytan

Mer i ämnet