Tre personer i köksuniform förbereder mat i ett skolkök.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skolköket på Johanneskolan upplever inget ökat matsvinn under Ramadan. Se klippet på hur skolköket arbetar för att minska matsvinnet. Foto: Linda Ekström/SVT

Inget ökat matsvinn på skolan under Ramadan: ”Vi återanvänder maten som blir över”

Publicerad

Många elever fastar under Ramadan och skolköket på Johanneskolan i Malmö möter inga problem med måltidsplaneringen.

– Detta är ett arbete vi gör varje dag, säger kocken Zejneba Catovic.

Under Ramadan fastar flera elever på Malmös skolor. Malmös 90 olika skolkök anpassar skolmåltider och mängd mat som ska lagas utifrån egna behov.

– Man gör lokala anpassningar på varje skola beroende på hur många elever det är som fastar, säger Tina Bowley, koststrateg på Malmö stad.

Anpassar mängden mat

På Johannesskolan fastar cirka 75 av 500 elever, och skolköket upplever inga problem med att planera måltiderna eller ökat matsvinn. Genom att räkna på antal elever som äter i skolmatsalen kan skolköket anpassa mängden mat till eleverna.

– Vi tillagar allt efterhand och återanvänder all mat som blir över för att minska matsvinnet. Detta är ett arbete vi gör varje dag, säger kocken Zejneba Catovic.

Elever behöver inte informera om fasta

Eleverna behöver inte informera skolan om att de fastar och får ta del av skolmaten om de vill avbryta fastan. Eleven Mahmoud Assi fastar och tycker att skolan anpassar sig bra till Ramadan.

– Vi behöver inte vara i matsalen och de anpassar lektioner till oss så det inte blir för mycket för hjärnan, säger Mahmoud Assi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.