Tre glada tonåringar tar ett dopp i Västra Hamnen, Malmö. Foto: Hans Larsson

Sommarvärmen tar ny fart nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Än syns inget slut på sommarvädret, snarare tvärtom. Efter en het helg dalar temperaturerna visserligen ett litet snäpp, men i slutet av nästa vecka tar värmen över Sydsverige ny fart.

– Så är det, men skriv nu inte att ”det härliga vädret” fortsätter. Det är trots allt torrt som bara attan och många lantbrukare tycker säkert det får vara nog med sol och värme nu, säger SVT-meteorologen Pererik Åberg.

Det varma majvädret bäddar också för kraftig algblomning längre fram i sommar och leder även, påpekar han, till förhöjda pollenhalter just nu.

– Regn har ju det goda med sig att det tvättar ur pollen ur luften, så för dem som dras med allergi och andningssvårigheter blir det extra besvärligt när det är så här torrt, säger Pererik Åberg.

Het helg i sikte

Men fortsätter gör rekordvärmen hur som helst, härlig eller inte. I helgen kan termometern rentav passera 30-strecket på många håll i Skåne och övriga Sydsverige, framför allt i inlandet.

– Sedan kommer lite svalare luft ner på tisdag. Men vi pratar fortfarande sol och kanske 20-22 grader varmt, så någon köldknäpp är det knappast fråga om. Och sedan, mot slutet av 10-dagars perioden, tar värmen ny fart. Och fortfarande inget regn i sikte, fortsätter Pererik.

Avfärdar ”Sommarlovsteorin”

En närmast klassisk amatörförutsägelse om svenskt sommarväder är förstås att det alltid vänder och övergår i regn så fort skolorna slutar en bit in i juni. Den teorin sågar Pererik, inte helt oväntat, jäms med fotknölarna. I själva verket är början av sommaren en tid då det väderleksmässiga sambandet mellan olika månader är svagare än någonsin.

– Det motsatta gäller ju på vintern. Om det till exempel är rejält med snö och is i januari lär mycket av det ligga kvar och göra att även februari blir kall. Men den typen av kopplingar finns inte så här års, säger Pererik Åberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.