Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En bit ut från cykel- och gångvägen är spridningen ännu tydligare. De här jättelokorna är fotograferade ovanifrån, och är över två meter höga. Foto: Niklas Sobieski/SVT

Invasiv jätteloka tar över i Örtofta

Uppdaterad
Publicerad

Vid gång- och cykelvägen längs med ån i Örtofta tornar jättlokorna upp sig på båda sidor. En djungel av den invasiva arten har bildats bland björkarna och körsbärsträden – men kommunen gör inget åt det, vilket frustrerat invånare. Men marken är privat och problemet svårlöst.

Jättelokan, som även kallats jättebjörnloka, finns med på EU:s lista över invasiva arter. Det är därmed olagligt för en markägare att inte bekämpa den. Eslöv har, likt andra kommuner, gjort flera insatser mot invasiva arter, men just på den här platsen avtar bekämpningen en kort bit ut från asfalten – bortom det är marken privat och inte kommunens ansvar.

– Om man bor här och rapporterar in problemet gång på gång då förstår jag att man blir frustrerad. Men kommunen har inte rätt att röja på privat mark och det är även en fråga om resurser. Det är inte billigt att bekämpa jättelokan, säger Eslövs kommunekolog Annika Söderman.

Svårbekämpad jätte

Växten tar inte bara över och konkurrerar ut inhemsk flora, den är även giftig och väldigt svår att bekämpa. Den sprider sig lätt och växtsaften ger kraftiga skador på huden om den utsätts för solljus.

Trots det finns det djur som kan äta jättelokan, vilket använts som bekämpningsmetod på flera platser i landet. Just det vill markägaren Jacob Bennet göra även i Örtofta.

Vill låta boskap beta

I ett inlägg i byalagets sociala medier föreslår han att stängsla in området och låta boskap beta där, samtidigt som han efterfrågar ett samarbete med både kommunen och byalaget.

Från kommunens sida är man intresserade av att se om det går att arbeta tillsammans.

– Vi tar gärna en dialog om samarbete. Vi vill ju bli av med jättelokan på alla sätt, säger Annika Söderman.

Enligt Jacob Bennet skulle ett sådant arbete kunna påbörjas under senhösten.

Det här är jättelokan

Jättelokan introducerades i Sverige som trädgårdsväxt, men sprids numer ofta oavsiktligt i vårt avlånga land.

Jättelokan blommar från juli till september och förökar sig genom fröspridning och kan självpollinera.

För att fröna ska gro behövs en ungefär två månader lång period med temperaturer kring två till fyra grader. Arten föredrar näringsrika jordar med tillräcklig tillgång till vatten, som exempelvis övergivna ängsmarker, vägkanter, jordupplag och utmed vattendrag i framförallt jordbrukslandskapet.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.