• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Här är listan på Gävleborgs mest invasiva växter

Uppdaterad
Publicerad

Flera av våra prydnadsväxter klassas som invasiva främmande arter som lätt sprider sig i naturen och tränger undan andra växter. De är ett allvarligt hot mot lokala arter och behöver bekämpas, enligt Länsstyrelsen Gävleborg.

– Både växter och insekter hotas när invasiva arter tar över, säger Sofie von Knorring som är biolog och handläggare på länsstyrelsens enhet för miljöanalys. 

Många invasiva arter kännetecknas av att de är konkurrenståliga, snabbväxande eller storvuxna. Både jätteloka och jättebalsamin är dessutom EU-listade vilket innebär att markägaren är skyldig att bekämpa dem på sin mark.

Ska inte slängas på komposten

Om man ska göra sig av med invasiva växter ska man tänka sig för.

– Man ska absolut inte kassera avfall av invasiva arter på kompost eller bland trädgårdavfall där det finns hög risk att det sprider sig.

För att ta reda på mer om hur man ska hantera invasiva arter kan man vända sig till Naturvårdsverkets kunskapsbank. Information går också att hitta på länsstyrelsens hemsida eller hos respektive kommun.

Svartmunnad smörbult och svarthuvad snigel

SVT Nyheter Gävleborg har tidigare rapporterat om den invasiva fisken svartmunnad smörbult och dessutom varit med på jakt efter den invasiva svarthuvade snigeln.

I videon berättar Sofie von Knorring från länsstyrelsen om tre av länets besvärliga invasiva arter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.