Enligt JK har kommunen straffat läraren, som bara använt sig av sin grundlagsskyddade yttrandefrihet.
SVT Nyheter Skåne har tidigare berättat om läraren, som förutom i Lund även blivit avstängd från en tjänst i en annan skånsk kommun.
I Lund började det hela för ett år sedan med att elever sökte upp skolledningen, sedan de läst lärarens kommentarer på Twitter. Läraren stängdes omedelbart av och arbetsbefriades under resten av vikariatet.
Åberopade skollagen
Avstängningen JK-anmäldes av läraren och ytterligare en person. I sitt försvar åberopade kommunen skollagen: ”En personlig uppfattning får inte färga av sig och påverka den objektiva ställning som en lärare i skolan måste ha,” skrev kommunen och påpekade att Twitter är offentligt.
Men JK underkänner resonemanget: ”En offentlig arbetsgivare kan inte kräva av sina anställda att de utanför tjänsten avhåller sig från att ge uttryck för en viss typ av värderingar. Det gäller även när dessa avviker från det som arbetsgivaren står för.”
Inget förbud
Justitiekanslern slår fast att det inte finns något förbud för en lärare att uttrycka åsikter som inte stämmer överens med skolans värdegrund om det sker privat. Läraren har i det här fallet enbart utnyttjat sin grundlagsskyddade yttrandefrihet, enligt JK.