Foto: TT

Lund gjorde fel – islamkritisk lärare borde inte stängts av

Uppdaterad
Publicerad

Justitiekanslern, JK, kritiserar Lunds kommun som stängt av en lärare som skrivit islamkritiska kommentarer i sociala medier.

Enligt JK har kommunen straffat läraren, som bara använt sig av sin grundlagsskyddade yttrandefrihet.

SVT Nyheter Skåne har tidigare berättat om läraren, som förutom i Lund även blivit avstängd från en tjänst i en annan skånsk kommun.

I Lund började det hela för ett år sedan med att elever sökte upp skolledningen, sedan de läst lärarens kommentarer på Twitter. Läraren stängdes omedelbart av och arbetsbefriades under resten av vikariatet.

Åberopade skollagen

Avstängningen JK-anmäldes av läraren och ytterligare en person. I sitt försvar åberopade kommunen skollagen: ”En personlig uppfattning får inte färga av sig och påverka den objektiva ställning som en lärare i skolan måste ha,” skrev kommunen och påpekade att Twitter är offentligt.

Men JK underkänner resonemanget: ”En offentlig arbetsgivare kan inte kräva av sina anställda att de utanför tjänsten avhåller sig från att ge uttryck för en viss typ av värderingar. Det gäller även när dessa avviker från det som arbetsgivaren står för.”

Inget förbud

Justitiekanslern slår fast att det inte finns något förbud för en lärare att uttrycka åsikter som inte stämmer överens med skolans värdegrund om det sker privat. Läraren har i det här fallet enbart utnyttjat sin grundlagsskyddade yttrandefrihet, enligt JK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.