Det var förra året som runt 300 ordinarie domare och domare under utbildning lämnade en skrivelse till Justitiedepartementet.
I uppropet skrev undertecknarna att det är svårt att locka nya till domaryrket efter kraven är höga och lönen inte står sig i konkurrensen. Domarna menade att det är en fara för rättssäkerheten om domstolarna inte kan rekrytera de domare som behövs.
Enskilda samtal
I samband med uppropet pratade Ylva Norling Jönsson i enskilda samtal med tre unga domare som fanns med bland undertecknarna. De tre uppfattade enligt Dagens Juridik det hela som ”repressalier och ett sätt att skrämma anställda till tystnad och få dem att söka sig till andra yrkesbanor för att man uttryckt sin åsikt”.
Nu kritiseras hovrättspresidenten av JO. I sitt beslut skriver chefsjustitieombudsmannen Erik Nymansson att hon i samtalen ”uttalat sig på ett sätt som inte är förenligt med det förbud mot repressalier som följer av regeringsformen.”
”Förvånande och oacceptabelt”
– Det är förvånande och oacceptabelt att hon fört dessa samtal på ett sätt som innebär att det funnits fog för de berörda hovrättsfiskalerna att uppfatta hennes uttalanden som en tillrättavisning för att de undertecknat skrivelsen.
– Jag ser mycket allvarligt på det som hänt, särskilt eftersom samtalen ägt rum mellan en hovrättspresident och domare som är i början av sin yrkesbana, säger han i beslutet.
Hovrättspresidenten Ylva Norling Jönsson säger till SVT Nyheter Skåne att det i och för sig är arbetsgivarens rätt att söka dialog med anställda men att hon gjorde det på fel sätt. Hon säger att JO:s beslut var väntat och att hon delar JO:s uppfattning.
– Jag har tänkt mycket på det och jobbat med mitt ledarskap. Jag måste nu arbeta på att återställa medarbetarnas förtroende, säger Ylva Norling Jönsson.