• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Falskt examensbevis. Person håller äldre person i handen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En person lyckades få jobb som undersköterska i Eslövs kommun med hjälp av ett falskt examensbevis. Hör HR-chefen berätta i klippet hur bluffen avslöjades. Foto: Gunilla Fritze

Jobbade som undersköterska i Eslöv med falskt intyg

Uppdaterad
Publicerad

Falska utbildningsintyg säljs öppet på sociala plattformar på nätet, men intygen är svåra att upptäcka. I Eslövs kommun avslöjades ett bedrägeri först efter att en anställd hade jobbat skarpt som undersköterska i flera veckor.

– Det är givetvis jätteallvarligt, säger Rafal Tomaszewski, enhetschef på Myndigheten för yrkeshögskolan.

Bedrägeriet uppdagades först när personal reagerade på att medarbetaren inte skötte sina uppgifter fullt ut. Utredningen som följde visade att personens utbildningsintyg var förfalskat. Det fanns också brister i anställningsprocessen.

– En före detta arbetsgivare hade inte alls haft medarbetaren anställd hos sig och vi hade brustit i att ta referenser, säger Isak Högelius, HR-chef på Eslövs kommun.

Myndigheten: ”Jätteallvarligt”

Tillvägagångssättet för förfalskningen stämmer överens med fall som SVT har rapporterat om tidigare, där intyget ofta hänvisar till en utbildning eller skola som inte finns längre. Enligt Myndigheten för yrkeshögskolan, som granskar 60-70 ärenden från arbetsgivare och rekryterare varje månad, är det första gången som ett så tydligt fall av förfalskning upptäcks. 

– Det är givetvis jätteallvarligt, när man anställer någon som ska ha en kompetens som uppenbarligen inte finns, säger Rafal Tomaszewski, enhetschef på Myndigheten för yrkeshögskolan.

Ovanligt sofistikerat fall

Skolan som nämndes i intyget i just detta fall finns däremot på riktigt, och har liknande utbildningar. Men intyget hade en något felformulerad yrkestitel. 

– Det låg väldigt nära flera andra titlar för specialistundersköterska, men den exakta formuleringen som fanns på beviset existerar inte, säger Rafal Tomazewski.

Isak Högelius säger att arbetsgivare behöver bli mer vaksamma vid anställningar. 

– Vi är vana vid att kandidater kan frisera sina cv:n, men så här sofistikerat har vi inte varit med om tidigare, säger han. 

Utbildningsminister Mats Persson säger till SVT att han bedrövas av fusket, men planerar inga konkreta åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.