Minna Sjöholm som spelat in stumfilm i Sjöbo sitter i en tom simbassäng. Hon har hatt och rosa kläder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Minna Sjöholm är en av skådespelarna som är med i stumfilmen. I klippet ser du när slutscenerna i ”Hör mig” spelas in i Sjöbo. Foto: SVT

Amatörskådespelare med funktionsvariation gör stumfilm i Sjöbo: ”Bästa teamet ever”

Uppdaterad
Publicerad

Sista scenen till filmen ”Hör mig” spelas in i det nedlagda badhuset i Sjöbo. Skådespelarna är tysta när de agerar framför kameran som står mitt i den tomma 25-metersbassängen.

– Bra jobbat allesammans. Nu blir det jordgubbstårta, säger Björn Wahlström, som är regissör och fotograf.

De sex amatörskådespelarna har träffats i en lokal i Sjöbo under våren och fått träna på att agera, ta regi och stå framför en filmkamera.

– Det är rätt kul faktiskt. Vi är ett bra team, säger Johan Andersson, som kom med i filmgänget genom daglig verksamhet i Sjöbo.

Syftet med filmprojektet är att utveckla en metod för att göra film med personer med neuropsykiatrisk eller intellektuell funktionsvariation. Pengarna kommer från Allmänna arvsfonden.

– Anledningen till att det blev stumfilm är att det kan vara skönt att inte behöva ha det talade språket, säger Björn Wahlström, som är regissör och fotograf.

Gänget som har gjort en stumfilm i det nedlagda badhuset i Sjöbo. – Jag känner mig väldigt nöjd, säger Minna Sjöholm (längst till vänster). Foto: Gunilla Fritze

Tre stumfilmer på tre orter

Filmen i Sjöbo, som har planerad premiär i september nästa år, är en av tre stumfilmer. I Malmö är projektet snart i hamn och Simrishamn har det ännu inte kommit igång.

– Vi är så glada över att vi fick pengar till det här projektet och det ska bli spännande att se filmerna när de är klara, säger Ann-Marie Erixon, projektledare. 

Musiken till stumfilmerna komponeras av elever på Musikhögskolan i Malmö och den ska framföras live i biosalongerna, precis som man gjorde före ljudfilmens tid.

Se när slutscenerna tas i filmen ”Hör mig” i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.