En hand håller en kamera riktad mot en vägg där en fiskbild projicerats. Bakgrunden är suddig och visar en modern inomhusmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet när eleven tänder eld på skoltoalett. Foto: Polisens förundersökning

Här tänder eleven eld på skoltoaletten – åtalas nu för mordbrand

Publicerad

I april i år tände en elev eld på pappershållare och/eller handdukstorkar på tre olika toaletter på Universitetsholmens gymnasium i Malmö. Nu åtalas eleven för mordbrand.

Elden fyllde snabbt korridorerna med tjock svart rök och skolbyggnaden fick omedelbart utrymmas. En polis lade märke till en elev som uppträdde högljutt och verkade försöka få uppmärksamhet nära avspärrningarna. Vid en senare genomgång av övervakningsmaterialet kunde polisen se att samma elev och några andra flickor hade varit i närheten av toaletterna när bränderna bröt ut.

Eleven och hennes vän fördes till förhör, och deras mobiltelefoner togs i beslag. I telefonerna fann polisen videor där en av flickorna ses tända eld på en pappershållare i en av toaletterna. Dessutom hittades meddelanden där eleven uppmanar sin kompis att inte avslöja deras inblandning i branden.

Lärare tvingades hoppa från andra våningen

Under händelsen tvingades en lärare hoppa från andra våningen för att komma i säkerhet, och två andra lärare fick uppsöka vård efter att ha andats in rök.

Värdet av den förstörda egendomen uppgår till minst 2,7 miljoner enligt stämningsansökan.

Eleven nekade först till anklagelserna i förhören men erkände senare. Hon uppgav som motiv att torsdagarna var långa skoldagar och att bränderna skulle leda till att eleverna fick gå hem tidigare.

Se hur eleven tänder eld på skoltoaletten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.