Kabel till Blekinge dröjer – Litauen folkomröstar om Ignalina

Uppdaterad
Publicerad

Litauen ska folkomrösta om förlängd drift av kärnkraftverket Ignalina. EU:s stoppgräns är 2010.

En anledning är att en planerad kabel mellan Blekinge och Litauen verkar dröja.

Om Ignalinas sista reaktor stängs till den 1 januari 2010 blir Litauen nästan helt beroende av rysk gas.

-Elpriserna fördubblas och koldioxidutsläppen ökar dramatiskt. Tidigast i slutet av 2012 kan vi få en elkabel från Polen eller från Sverige. Det här är en fråga för hela Östersjöområdet, säger Birute Vesaite på telefon från Vilnius.

Förhoppningarna om en kabel i slutet av 2012 anses dock väl optimistiska. Tidigast 2015 betecknas av utomstående experter som mer realistiskt. Blekinge är en av två tänkbara anslutningsplatser som utreds för kabeln.

Omröstningen i Litauen hålls samtidigt som parlamentsvalet den 12 oktober. Den är rådgivande.

Ignalinas båda reaktorer är sovjetbyggda och av Tjernobylmodell, men de har genomgått en omfattande modernisering de senaste åren. Som villkor för medlemskap i EU lovade Litauen att stänga den första reaktorn till 2005 och den andra till 2010.

Men med hänvisning till nya förutsättningar försöker Litauen få omförhandling av avtalet om den andra reaktorn.

-Världen har förändrats, energimarknaden har förändrats och oljepriserna har gått upp. Vi har verkligen ett stort problem som vi inte kan hålla tyst om, säger Birute Vesaite.

EU har hittills varit kallsinnigt, men nu har premiärminister Gediminas Kirkilas bjudits till Bryssel i september för samtal med EU-kommissionens ordförande.

Litauerna är tillsammans med tjeckerna EU:s mest kärnkraftsvänliga folk med 64 procent positiva. Men för att folkomröstningen ska bli giltig krävs att minst hälften av alla röstberättigade deltar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.