”Det har varit ett svårt och tungt beslut men jag har landat i att det är rätt”, skriver Orwa Kadoura på sociala medier. Foto: SVT

Kadoura lämnar V efter antisemitiska budskap

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartisten Orwa Kadoura lämnar partiet och avgår med omedelbar verkan som vice ordförande för V i Malmö. Det skriver han själv på Facebook.

Avgången kommer efter kritik mot Kadoura sedan han spridit antisemitiska budskap och delat en video som hyllar Hamasattacken mot Israel den 7 oktober.

"Det har varit ett svårt och tungt beslut men jag har landat i att det är rätt beslut för mig då min kamp för fred och ett fritt Palestina ej är förhandlingsbar. Jag avgår med stolthet och styrka", skriver han i inlägget.

Budskapet från V:s ledning har tidigare varit att Kadoura kan vara kvar eftersom han tagit bort inläggen och varit ångerfull.

V:s partisekreterare Aron Etzler skriver nu i en kommentar till TT att Vänsterpartiet tar "oacceptabel retorik på stort allvar även i fall då den spridits på grund av omedvetenhet".

Etzler skriver vidare att en process och samtal har pågått med Orwa Kadoura under en tid.

”Han väljer nu att lämna sina uppdrag. Jag har förståelse och respekt för hans beslut.”

SVT Nyheter Skåne söker Orwa Kadoura för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.