Axis Communications huvudkontor ligger i Lund. Företaget säljer digitala videokameror som används bland annat för övervakning. Foto: Axis Communications

Kameraföretaget Axis utsattes för cyberattack

Uppdaterad
Publicerad

Natten till söndagen den 20 februari utsattes det Lundabaserade företaget Axis Communications för en allvarlig hackerattack. Genom en kombination av den mänskliga faktorn och tekniska metoder, lyckades hackarna knäcka säkerhetskoderna och ta sig in i företagets it-system.

Företaget Axis, som bland annat utvecklar nätverkskameror för övervakning, upptäckte attacken förra söndagen.

– Våra system varnade för att det pågick ovanlig aktivitet. Vår it-avdelning upptäckte då att det rörde sig om en cyberattack och att det var obehöriga som var inne i systemet, säger Björn Hallerborn, kommunikationsansvarig på Axis.

Attacken skedde på natten till söndagen den 20 februari. Förmiddagen därpå, när attacken hade upptäckts, stängde företaget ned all access utifrån till deras system.

– Det är fortfarande vissa tjänster som inte är i gång men de viktigaste tjänsterna är i gång igen sedan några dagar tillbaka. Det har varit en påverkan i en veckas tid, säger Björn Hallerborn till SVT Nyheter Skåne.

Känsliga uppgifter i fara

Det var företagets eget it-system med information om bland annat kunder, administration, uppgraderingar och videohanteringssystem som påverkades av attacken.

– Den största påverkan för oss kom av vårt beslut att stänga ned alla våra tjänster kopplade till internet. Exakt vad som påverkades i våra system däremot, håller vi på att utreda och det är ingen information som vi går ut med externt.

Enligt Björn Hallerborn påverkades inte kundernas kameror eller videodata av hackerattacken, då Axis inte har access till kundernas videodata. Men företaget ser ändå mycket allvarligt på det som inträffat.

– Det är ju jätteallvarligt att obehöriga tar sig in i våra system. Om vi inte hade stängt ner, hade de kunnat komma över känslig data om våra kunder och om företagets innovation och utveckling.

”Mänskliga faktorn”

Hur har hackarna tagit sig in?

– Det är en kombination av olika faktorer. Man har utnyttjat den mänskliga faktorn och olika tekniska metoder och sammantaget lyckats ta sig förbi de säkerhetssystem vi har, säger Björn Hallerborn.

Axis Communications har aldrig tidigare utsatts för en lika allvarlig hackerattack.

– Nej, aldrig. Vi utsätts då och då för försök. Det här är det allvarligaste som hänt.

Ser ingen krigskoppling

Lundaföretagets videoövervakningssystem installerades 2007 i Moskvas tunnelbanor.

Finns det någon koppling mellan attacken och kriget i Ukraina?

– Vi gör ingen sådan koppling.

Axis utreder nu orsakerna till cyberattacken och försöker även identifiera eventuella brister i företagets system.

– Det som står klart är att det aldrig finns något sätt att som företag vara helt skyddad mot angrepp om man vill använda internettjänster. Det vi kan göra är att göra det så svårt som möjligt för en angripare att ta sig in. Det ser vi över nu, säger företagets kommunikationsansvarig Björn Hallerborn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.