Ingeborg Spohn, 98, sitter vid sitt köksbord hemma. För två år sedan lurades hon av juristen på Jurista, Solheil Naderi, att testamentera sin förmögenhet till honom.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det hade varit förnämligt om polisen kunde göra något, säger Karin Lycke, god man till Ingeborg Spohn, 98, som lurades av juristen Soheil Naderi. Hör om hennes kamp för att få testamentet ogiltigförklarat i klippet. Foto: Ann Sehlin

Kamp mot klockan efter juristen Soheil Naderis bluff – Ingeborgs testamente svårt att upphäva

Uppdaterad
Publicerad

Ingeborg Spohn, 98, lurades att skriva på flera dokument där hon ger bort både sitt hem och förmögenhet till juristen Soheil Naderi. För att skydda Ingeborgs egendom så har huset nu sålts och bankkonton har spärrats.

Men testamentet är svårare att skydda och nu beskriver god man Karin Lycke det som en kamp mot klockan. 

SVT Nyheter Skåne har i sin granskning av juristen Soheil Naderi avslöjat hur den då 96-åriga Ingeborg Spohn, utan nära anhöriga och demenssjuk, förmåddes 2021 skriva under handlingar där hon gav bort nästan allt hon äger till juristen själv. 

Karin Lycke blev god man efter att bluffen uppdagats. Hon har sedan dess gjort flera saker för att försöka säkra Ingeborgs tillgångar. 

Juristen och de osannolika gåvorna

Huset är sålt och Ingeborg bor idag på vårdhem.

– Hennes bankkonto är spärrat så att det inte går att komma åt pengarna, berättar Karin Lycke. 

Juristen Soheil Naderi polisanmäld

De exakta omständigheterna kring hur juristen Soheil Naderi kom hem till Ingeborg Spohn är fortfarande oklara. Fallet är polisanmält och det pågår en polisutredning.

När SVT Nyheter Skåne ringer utredaren på polisen i Stockholm, Kerstin Söderberg, vill hon inte svara på om och i så fall vilka utredningsåtgärder som har gjorts sedan anmälan kom in 2021.

– Jag önskar att polisen kunde göra något här, säger Karin Lycke. 

För testamentet är fortfarande en olöst fråga. 

Ingeborg vill skänka till humanitära organisationer, enligt det testamente hon skrev 2011.

– Det är hennes sista vilja, inte att ge allt till Soheil Naderi, säger Karin Lycke.

Flera svårigheter kring Ingeborgs testamente

Efter SVT:s publicering har Karin Lycke fått flera hjälperbjudanden från familjerättsjurister för att försöka ogiltigförklara testamentet.

Karin Lycke beskriver det som en kamp mot klockan för att rädda Ingeborgs testamente, eftersom hon är utan arvingar och demenssjuk. 

– Vi ska se om jag kan bli förvaltare och på den vägen upprätta ett nytt testamente åt Ingeborg.

Vi har sökt Soheil Naderi för en kommentar, men han har inte velat svara. I handlingar som SVT tagit del har han skrivit att testamentet följer Ingeborg Spohns vilja.

Bild på juristen Soheil Naderi och en av de äldre han bedragit.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Soheil Naderi lurar äldre demenssjuka klienter att skriva under gåvobrev där de ger bort sina hem och förmögenheter till honom. I klippet ser du en snabbversion av SVT Nyheter Skånes granskning. Foto: SVT

Testamente

När en person utan nära anhöriga avlider, och det finns ett testamente, ska det skickas in till Kammarkollegiet som ska granska det. 

Inom sex månader antingen godkänner myndigheten testamentet eller väcker en så kallad klandertalan, alltså att få testamentet ogiltigförklarat, vid domstol. Det är då domstolen får avgöra om testamentet är giltigt eller inte.

Källa: Kammarkollegiet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Juristen och de osannolika gåvorna

Mer i ämnet