Sociologen Aydin Soei på Nörrebro i Köpenhamn

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ger sociologen Aydin Soei sin förklaring till varför Danmark har lyckats bättre med gängkriminaliteten. Foto: Bernard Mikulic/SVT

”Kära Sverige, jag förstår din rädsla” – dansk sociolog om hur svenska gängen ska knäckas

Publicerad

I Danmark är ungdomskriminaliteten historiskt låg och antalet gängmedlemmar har minskat med en tredjedel det senaste decenniet. Sociologen Aydin Soei från Köpenhamn har skrivit ett öppet brev till Sverige där han varnar för att bara använda hårdare straff för att bekämpa gängen.

Kära Sverige! Jag förstår din rädsla och din vilja att visa handlingskraft men om du ignorerar betydelsen av förebyggande och bara insisterar på strängare straff så är du dömd att förlora kampen mot gängen.

Så skriver sociologen Aydin Soei i sitt öppna brev till Sverige. Han menar att det förebyggande arbetet har varit helt avgörande för Danmarks framgångar mot gängkriminalitet.

– I Danmark har vi skapat alternativ till de här kriminella miljöerna. De områden där gängen tidigare rekryterade var mest i de utsatta områden. Där ser vi att det är väldigt få som hamnar i den kriminella banan i dag, säger Aydin Soei som har jobbat med dessa frågor i 20 år.

Utbildning och jobb

Han menar att Danmark har varit bättre på att ha ett tätt samarbete mellan bostadsbolag, polis, skola och socialarbetare i de utsatta stadsdelarna.

Men förebyggande arbete stoppar inte den skottlossning som sker här och som sker i svenska städer?

– Nej, det stämmer och man ska inte vara naiv. När folk skjuter på varandra här så kan man inte sitta med händerna i knät. Man ska stoppa skjutandet. Man kan inte heller få folk ut ur gängmiljöer när det skjuts och är en hög konfliktnivå. Så straff och förebyggande går hand i hand, säger Aydin Soei.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.