I Sverige brukar politikerna titta på vad Danmark gör och har gjort för att bekämpa den grova gängrelaterade brottsligheten.
– Om man pratar med danska politiker och polisen så är de ganska säkra på att det är straffet som förklarar skillnaden mellan Sverige och Danmark, men jag är inte övertygad om det, säger David Sausdal.
Riskerar livstidsstraff
Han säger att det inte finns forskningsevidens som styrker att hårdare straff leder till färre grova brott. I Danmark kan unga mellan 15 och 17 år som utför ett mord dömas till livstids fängelsestraff. I Sverige får de i allmänhet sluten ungdomsvård för motsvarande brott.
– Det man gör i Danmark är att man arbetar brett, inte bara genom kriminalpolitiken utan även genom bostads-, skol- och migrationspolitiken. Det är det som gör att man har mindre gängkriminalitet och mindre våld i Danmark, säger David Sausdal.
Han tror inte att skärpta gränskontroller kommer att hindra unga från att komma till Danmark och begå brott.
– Många av dem är inte tidigare straffade. Man vet inte vilka de är så hur ska man då kunna stoppa dem, säger David Sausdal.
Rekryteras via nätet
Han säger att det som polisen och andra myndigheter ska göra är att försöka förstå vad som sker i sociala medier där unga rekryteras för att begå brott i Danmark. Han manar också till mer samarbete över gränserna.
– Ett land som mår bra och där befolkningen mår bra är ett land med mindre brottslighet. Sanningen är att Sverige mår inte lika bra som Danmark och Norge, säger David Sausdal.